AKTUELNO

Poslanici su za danas završili rad a u utorak će nastaviti raspravu o amandmanima na Predlog zakona o medicinskim sredstvima.

U današnjoj raspravi poslanici opozicije kritikovali su što su u Predlogu zakona korišćeni izrazi na engleskom jeziku, a ministar Zlatibor Lončar je rekao da za to postoje razlozi, te da je pacijentima važno zdravlje, a ne terminologija u zakonu i debata u Sskupštini o tome.

Povodom stranih termina, Lončar kaže da je to zato jer je reč o ključnim rečima koje služe samo Agenciji za lekove da bi prepoznala temu studije i da bi se na osnovu toga lakše radilo u cilju sigurnosti pacijenata.

Na kritike poslanika opozicije što je predloženi zakon "samo prevedena" direktiva EU čiji su, kažu, neki delovi ostali na engleskom jeziku, ministar zdravlja je poručio da je predloženi zakon "krajnje ozbiljan" da bi bio predmet političkog prepucavanja.

Lončar je ranije rekao da se Predlogom zakona o medicinskim sredstvima onemogućava ulazak nekvalitetnih i po korisnike nesigurnih medicinskih sredstava, kako na tržište, tako i u zdravstvene ustanove Srbije.

Ministar je u parlamentu rekao da će se novim zakonom značajno smanjiti mogućnost za ulazak falsifikovanih medicinskih sredstava sa drugih tržišta na teritoriju Srbije.

Poslanici treba da razmotre i amandmane na dopune Zakona o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva, kojima se precizira da je Zavod za javno zdravlje rukovalac podacima koji čine integrisani zdravstveni informacioni sistem Srbije.

Predviđeno je da će novčanom kaznom od 50.000 do dva miliona dinara biti kažnjen za prekršaj zavod za javno zdravlje osnovan za teritoriju Srbije ako, između ostalog, o povredi bezbednosti podataka ne obavesti lice, odnosno lica na koja se podaci odnose, nadležno ministarstvo i Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Na dnevnom redu sednice je i potvrđivanje Finansijskog ugovora Klinički centri/C između Srbije i Evropske investicione banke, koji predviđa obezbeđivanje neophodnih sredstava za nastavak realizacije i finansiranje rekonstrukcije četiri klinička centra u Srbiji.

#Skupština Srbije

'