AKTUELNO

Predsednik SAD Donald Tramp saopštio je danas da će SAD staviti Severnu Koreju na listu zemalja Stejt departmenta koje podržavaju međunarodni terorizam.

Tramp je rekao da će Severnoj Koreji biti nametnuto još sankcija, tvrdeći da je Pjongjang odavno trebalo da se nađe na listi i da je ovo deo "kampanje maksimalnog pritiska" protiv te države.

Trenutno se na listi nalaze Iran, Sudan i Sirija.

- Pored toga što preti svetu nuklearnim uništenjem, Severna Koreja je u više navrata podržala činove međunarodnog terorizma, uključujući i atentate na stranoj teritoriji - rekao je Tramp, prenosi AP.

Američki zvaničnici pomenuli su primer atentata na polubrata severnokorejskog lidera Kim Džong Una prošle godine, na međunarodnom aerodromu u prestonici Malezije, Kuala Lumpuru.

Odluka da li da se Severna Koreja stavi na listu razmatrala se unutar administracije SAD, a neki zvaničnici Stejt departmenta izneli su argument da Severna Koreja nije ispunila sve pravne standarde da se nađe na ovoj listi.

Ovom odlukom SAD, Severna Koreja će se ponovo naći na listi, prvi put od 2008. godine, kada su uklonjeni sa te liste u nameri da se dođe do dogovora i okonča njihov nuklearni program.

Kongresmeni SAD su vršili pritisak na Trampa da Sever ponovo stavi na listu država koje podržavaju terorizam, zbog napretka u raketnim i nuklearnim programima Pjiongjanga.

#Donald Tramp

#Severna Koreja

'