AKTUELNO

Odbornici Skupštine Beograda su danas odlučili da se ulice nazovu po herojima s Košara, po dramaturgu Jovanu Ćirilovu, švedskoj književnici Astrid Lindgren i po belom orlu.

Na sednici gradskog parlamenta usvojen je predlog rešenja prema kojem novobeogradska ulica koja spaja Tošin bunar i Most na Adi dobija naziv Bulevar heroja sa Košara, jedna ulica u opštini Zvezdara po Jovanu Ćirilovu, a jedna u opštini Voždovac po Astrid Lindgren.

Prihvaćen je i predlog da se ulica u opštini Čukarica nazove Ulica belog orla.

Šef odborničke grupe Demokratske stranke Balša Božović je rekao da ta grupa podržava sve odluke, sem predloga o Ulici belog orla jer se, kako je naveo, tako nazivala jedna paravojna formacija u ratu u Hrvatskoj.

- Apelujem da promenite naziv u Dvoglavi beli orao jer to simbolizuje Srbiju, rekao je Božović.

Ocenio je da glasanje o Bulevaru heroja s Košara nije bilo transparetno i rekao da je taj bulevar trebalo nazvati po pokojnom gradonačelniku Beograda Nenadu Bogdanoviću, što, kako je ocenio, nije učinjeno jer se "na politikantski način zanemarilo njegovo delo".

Predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Jasmina Mitrović Marić je odgovorila da je "beli orao koren iz kojeg smo izrasli kao država i narod, a koji datira iz 1883. godine".

Odbornici Skupštine Beograda su odlučili da se podigne i spomenik američkom glumcu srpskog porekla Karlu Maldenu na uglu Uzun Mirkove 1 i pasaža između zgrada Jugoslovenske kinoteke i Beogradske fiharmonije, kao i "Crnotravskom neimaru" u Čuburskom parku, na uglu ulica Maksima Gorkog i cara Nikolaja Drugog.

Odbornici su usvojili i odluku da se savremena skulptura "Tripod", rad autora Koste Bogdanovića, postavi na kružnom toku ispred zgrade Bogoslovije.

Doneta je i odluka o saradnji Beograda i Rabata, glavnog grada Maroka.

#Beograd

'