AKTUELNO

Američki predsednik Donald Tramp odao je priznanje generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniju Guteresu rekavši da je njegov rad "spektakularan" od kada je stupio na dužnost šefa svetske organizacije u januaru ove godine.

Ponavljajući da UN imaju "ogroman potencijal", Tramp je insistirao da su neophodne reforme svetske organizacije ocenjujući da je bivši premijer Portugala u dobroj poziciji da ih sprovede, javila je agencija Frans pres.

- Potrebni su sreća i talentat. On je talentovan - rekao je Tramp o Guteresu na sastanku u Beloj kući.

Američki predsednik je rekao da je Guteres ostvario "veoma, veoma spektakularan" posao u UN i dodao da je generalni sekretar postao njegov prijatelj.

Tramp je rekao da "ima osećaj da će se u UN desiti stvari koje do sada nisu nikad bile", dok je pre godinu dana na Tviteru naveo da su UN "klub ljudi gde se okupljaju da bi ćaskali i lepo proveli vreme".

Guteres je u septembru rekao da je neophodno da SAD ostanu aktivne na međunarodnoj sceni u svetlu bojazni brojnih zemalja zbog izolacionističkih tendencija SAD.

SAD su nedavno najavile da se povlače iz Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) pošto smatraju da je ta organizacije antiizraelska i zbog potrebe za njenom "temeljnom reformom".

#Antonio Gutereš

#Donald Tramp

'