AKTUELNO

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je za vikend gostujući na Televiziji Pink da je sve spremno za grejnu sezonu i da će ona, kao i prošla, proći bez ikakvih problema.

Vladan Pavlović izvršni direktor Direkcije za proizvodnju toplotne energije "Beogradske elektrane" potvrdio je izjavu ministra Antića i rekao da bi rad toplana mogao da počne i ranije, u slučaju da su temperature niže od prosečnih za ovo doba godine.

- Početak grejanja pre 1. oktobra izazvao bi brojne komplikacije, jer ne bi bilo proba koje se obavljaju u beogradskim toplanama od 2. oktobra. Tople probe se ne obavljaju ranije jer temperature u stanovima još nisu pale ispod 20 stepeni Celzijusa - objasnio je Pavlović.

Foto: TV Pink

Darko Pejčić tehnički direktor Niške toplane izjavio je da i u Nišu, kao i u Beogradu, tople probe kreću početkom oktobra, a grejna sezona od 15.

Foto: TV Pink

Pavlović je istakao da odluku o promeni propisa o početku grejne sezone donose nadležni. Naveo je da Srbija ima 46 toplana i da su na mnogima urađene rekonstrukcije.

U slučaju kvarova, postoji dispečerski centar koji je aktivan 24 časa dnevno i na koji građani mogu da prijave sve probleme u vezi sa grejanjem. On je dodao da su Beogradske elektrane imale najuspešniju sezonu prošle zime, jer se sve više ulaže u distributivne sisteme i podiže se nivo isporuke toplotne energije.

Foto: TV Pink

Ivana Stanimirović, portparolka Novosadskih toplana rekla je da grejanje nije nastupilo u ovom gradu, a da je toplana spremna da počne i ranije, ako bude bilo potrebe.

Foto: TV Pink

- U toku je punjenje vrelovodne mreže i kućnih instalacija. Sanirane su najkritičnije deonice i očekujemo grejnu sezonu sa minimalnim brojem ili bez havarija - rekla je Stanimirović, dodajući da ne postoje najave za poskupljenje grejanja, već se može očekivati još jedno pojeftinjenje, a dosad ih je bilo dva.

#Beograd

#Grejanje

#Niš

#Novi Sad

'