AKTUELNO

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvuje danas u Njujorku na sastanku o reformi UN, kojim predsedava predsednik SAD Donald Tramp.

Šef srpske diplomatije iskoristio je priliku da pred početak sastanka na kratko porazgovara s predsedavajućim Trampom.

Dačić je takođe imao susrete sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom i ministrom spoljnih poslova Velike Britanije Borisom Džonsonom.

Foto: Tanjug

Dačić u Njujorku učestvuje na većem broju skupova koji se održavaju u UN, gde će predstaviti stavove Srbije u vezi sa ključnim pitanjima od međunarodnog značaja.

Generalna debata redovnog 72. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija održava se od 19. do 23. septembra.

Dačić boravi u Njujorku u sastavu delegacije Srbije koju predvodi predsednik Aleksandar Vučić.

Dačić će 20. septembra učestvovati i na radnom doručku ministara spoljnih poslova zemalja Zapadnog Balkana sa komesarom EU za politiku susedstva i proširenje, u organizaciji Regionalnog saveta za saradnju.

Istog dana učestvovaće i na ministarskom sastanku Pokreta nesvrstanih zemalja, kao i u otvorenoj debati Saveta bezbednosti UN o reformi sistema mirovnih operacija.

Foto: Tanjug

Sledećeg dana, predviđeno je i njegovo učešće na neformalnom ručku ministara inostranih poslova država članica Centralno-evropske inicijative (CEI), u organizaciji Belorusije.

Učešće na generalnoj debati biće prilika i za realizaciju brojnih Dačićevih bilateralnih susreta.

Susreti će biti iskorišćeni za prezentaciju ključnih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, posebno onih na planu evropskih integracija i u vezi sa Kosovom i Metohijom.

#Donald Tramp

#Ivica Dačić

#Sastanak

'