AKTUELNO

Prema njegovim rečima, proces rehabilitacije ustaštva se nastavio još većim intezitetom i u ovoj godini, a jedan od poslednjih primera širenja mržnje prema Srbima desio se na derbiju hrvatskog fudbala Dinamo-Hajduk u Zagrebu 6. avgusta ove godine.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra da izvještaj američkog ministarstva spoljnih poslova o verskim slobodama za 2016. godinu u Hrvatskoj, predstavlja još jednu potvrdu, kako kaže, rehabilitacije zločinačke NDH i jačanja antisrpskih osećanja.

Foto: Tanjug AP

Linta je u pisanoj izjavi dostavljenoj našoj redakciji naveo da nije dovoljno da Stejt department samo objavljuje izveštaje, već da je krajnje vreme da SAD pošalju jasnu poruku hrvatskim vlastima da će se suočiti sa sankcijama, ako ne započnu beskompromisnu borbu protiv rehabilitacije zločinačke NDH i stalnog širenja mržnje prema Srbima i svemu što je srpsko.

On je napomenuo da se u tom izveštaju Stejt departmenta navodi niz primera koji se odnose na umanjivanje ili negiranje zločina genocida, kao što je film Jakova Sedlara "Jasenovac-Istina", zatim veličanje ustaškog režima, nekažnjenog korišćenja ustaškog pozdrava "Za dom spremni" na sportskim događajima, koncerti Tomosna, napadi na imovinu SPC i ignorisanje njenog zahteva za povratkom imovine, govore mržnje u medijima, proustaških izjava pojedinih hrvatskih ministara.

Prema njegovim rečima, proces rehabilitacije ustaštva se nastavio još većim intezitetom i u 2017. godini, a jedan od poslednjih primera širenja mržnje prema Srbima desio se na derbiju hrvatskog fudbala Dinamo-Hajduk u Zagrebu 6. avgusta ove godine.

Navijači Dinama su, između ostalog, uzvikivali "Ubi, ubi Srbina" i pevali "Mi Hrvati ne pijemo vina, nego krvi Srbina iz Knina", naveo je Linta i ukazao da već 10 dana prošlo od tada, a hrvatska policija nije nikog uhapsila, niti je podnijela krivične prijave za zločin iz mržnje.

Pročitajte još: SARAJEVSKI PROFESOR HADŽIDEDIĆ: Hrvatska je FAKTOR NESTABILNOSTI u regionu, Vučić napravio ZAOKRET u politici

Da je stanje u Hrvatskoj postalo alarmantno, prema mišljenju Linte pokazalo je i istraživanje javnog mnjenja prema kome, zabranu ustaškog pozdrava "Za dom spremni" podržava "svega 45 odsto građana Hrvatske, dok bi komunističke simbole kažnjavalo njih čak 70 posto".

#Hrvatska

#Miodrag Linta

#SAD

#ustaše

'