AKTUELNO

Potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Majk Pens poručio je Brazilu, Peruu, Čileu i Meksiku da prekinu vezu sa Severnom Korejom i objasnio da SAD smatra da je kontinuirana diplomatska izolacija režima Severne Koreje od velike važnosti, prenosi "Rojters".

Majk Pens je tokom posete Čileu izjavio da SAD urgira da Čile, kao i Brazil, Meksiko i Peru prekinu sve diplomatske i komercijalne veze sa Severnom Korejom, piše Rojters.

Predsednik SAD Donald Tramp upozorio je Severnu Koreju prošle nedelje da će se suočiti sa "vatrom i besom" ukoliko bude pretila SAD čime je podstakao tu državu da saopšti kako razmatra planove za ispaljivanje raketa blizu pacifičkog ostrva Guama, podseća Rojters.

Severnokorejski vođa Kim Džong Un odložio je odluku o ispaljivanju rakete, a Tramp je pohvalio taj potez, piše Rojters.

Peru: SAD nisu direktno tražile prekid odnosa sa Pjongjangom

Sjedinjene Američke Države nisu direktno zatražile od Perua da prekine diplomatske veze sa Severnom Korejom i trenutno Peru ne planira nikakve akcije koje bi se ticale azijske nacije, poručio je vladin izvor u Peruu, prenosi Rojters. Anonimni izvor iz vlade u Peruu poručio je da je ta vlada zatražila od Severne Koreje da smanji broj osoblja svoje ambasade u Limi.

ŠPANIJA: Spaseno skoro 600 migranata iz 15 čamaca

- Naša administracija je prikupila podršku nacija širom sveta i kako je predsednik potvrdio, počinjemo da vidimo progres u bavljenju sa provokacijama Severne Koreje - izjavio je američki potpredsednik na konferenciji za novinare u Čileu.

Pens je rekao da bi Latinska Amerika trebalo da "uradi više" povodom situacije u Venecueli gde je više od 120 ljudi ubijeno od antivladinih protesta koji su počeli u aprilu i dodao da SAD želi da radi zajedno sa ostalim zemljama u Latinskoj Americi da se "postigne mirno rešenje", piše Rojters.

Američki potpredsednik je završio treću posetu "Latinsko američke turneje" koja uključuje još Argentinu i Kolumbiju, a, kako je rekao, "turneju" će završtiti sutra nakon posete u Panami.

#SAD

#Severna Koreja

'