AKTUELNO

U Njujorku je danas počela sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj će biti razmatran najnoviji izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a i situaciji na Kosovu, a Srbiju predstavlja prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Ministar Dačić će u svom izlaganju dati osvrt na Izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu UNMIK-a u izveštajnom periodu, od 16. aprila do 15. jula ove godine.

Dačić će izneti ocenu aktuelne situacije na Kosovu i Metohiji i delovanju UNMIK-a.

Učešće na sednici Saveta bezbednosti UN biće i prilika za susret sa generalnim sekretarom te organizacije, kao i predsedavajućim Savetu bezbednosti za mesec avgust, stalnim predstavnikom Egipta pri Ujedinjenim nacijama.

Dačić o svom predlogu za Kosovo: Razgraničenje sa Albancima, crkve kao na Svetoj gori

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš ocenio je u najnovijem izveštaju da se dijalog Beograda i Prištine suočava sa ozbiljnim izazovima, upozorivši da nema dovoljno napretka, uključujući i Zajednicu srpskih opština, i pozvao obe strane da ožive proces

U Izveštaju o aktivnostima UNMIK-a i situaciji na Kosovu u periodu od 16. aprila do 15. jula navodi se da u tom periodu nije postignut napredak u primeni postojećih sporazuma o uspostavljanju ZSO ni kada je reč o integraciji pravosuđa.

"Ohrabrujem privrženost načelu da se nesuglasice moraju rešavati isključivo mirnim sredstvima", naveo je Gutereš u tromesečnom izveštaju koji će biti razmatran na sednici SB UN u Njujorku.

Na sednici će putem video-bima govoriti i šef UNMIK-a Zahir Tanin. Prištinu predstavlja ambasadorka u Vašingtonu Vljora Čitaku.

#Kosovo

#Ujedinjene nacije

'