AKTUELNO

Medijska mreža Antidot objavila je prvi deo Dosijea o genezi i poslovanju lista "Kurir", koji, kako se navodi u saopštenju, ukazuje na to kako su otac i sin, Radisav i Aleksandar Rodića, iza paravana borbe za slobodu medija zapravo utajili milione evra po osnovu neplaćenih poreza, doprinosa, nevraćenih kredita i neisplaćenih obaveza, prema dobavljačima i zaposlenima.

-Tokom skoro decenije i po "Kurir" postaje sinonim za nedoslednost, kršenje svih profesionalnih novinarskih normi i standarda, tabloidizaciju medijske scene Srbije i krajnju relativizaciju problema kriminala, korupcije i sistema vrednosti uopšte - navodi se u saopštenju.

Svih tih godina "Kurir", kako se navodi, shodno potrebama i interesima osnivača, po potrebi, uglavnom biva instrument delovanja političkih centara moći, ali skoro podjednako i tajnih službi, kako domaćih tako i stranih, kriminalnih organizacija, partijskih frakcija, paraobaveštajnih krugova podzemlja i ličnih interesa pojedinih tajkuna, navode istraživaci ove medijske mreže.

Pročitajte još: Kokeza odgovara na optužbe Kurira: RODIĆ MI JE LIČNO TRAŽIO NOVAC da ne piše laži o meni!

Dosije počinje od vremena kad se "Kurir" pojavljuje, odmah posle okončanja vanrednog stanja proglašenog nakon atentata na premijera Zorana Đinđića, kao pripremani odgovor na akciju Sablja tokom vanrednog stanja, sa jasnim ciljem da ne samo ospori rezultate istrage i potpomogne projekat rušenja optužnice protiv organizatora atentata, nego i da direktno pomogne u odbrani ubica i kriminalnih delova društva, uništavajući nasleđe građanske Srbije i zaustavljajući put kojim je vlada Zorana Đinđića krenula ka EU.

-Dosije pokazuje da je "Kurir" na tom putu ostao sve do danas kada mu podršku i pomoć pružaju čak i oni pojedinci, partije i grupe koji sebe smatraju nastavljačima one politike koju upravo familija Rodić decenijama uništava - navedeno je u saopštenju.

U skrivanju iza paravana tabloidnog medijskog delovanja, razotkriva se, kažu istraživači ove medijske mreže, manipulativni model poslovanja zasnovan na kombinaciji prikrivanja tragova nezakonitog postupanja, kojim je nanošena šteta državi, bankama i privatnim poveriocima i ucenjivanja i stalnih pretnji medijskim linčom svakome ko bi se usudio i pokušao da se takvom postupanju i interesima vlasnika Kurira nekako stane na put.

Pročitajte još: ON BI DA BUDE GRADONAČELNIK? Janković brani fabriku vode od metroa, a nema pojma gde se šta nalazi!

U saopštenju Antidota se navodi da je njihov istrazivački tim rad na ovoj temi započeo nekoliko meseci pre nego što će u javnost izbiti afera o neplaćenim porezima, zbog kojih su kompaniji Adria Media Group blokirani računi u ukupnom iznosu od preko tri miliona evra.

Antidot I medijski analitičar i publicista Ištvan Kaić su, u porvom delu Dosijea Kurur, oblikovali i javnosti predočili na jednom mestu objedinjene i objavljene sve dokumente i podatke do kojih su došli u poslednjih nekoliko meseci. Dosije objavljen na sajtu Antidota obuhvata period od maja 2003, od osnivanja Kurira, pa do leta 2017, ali i prethodni period kada je izlazio Glas Javnosti, preteča "Kurira".

#Aleksandar Rodić

#Kurir

#Porez

'