AKTUELNO

Ona je istakla da je podizanje spomenika upravo i imalo za cilj povećanje interesovanja.

Nakon potizanja spomenika slavnom piscu Borislavu Pekiću na Cvetkom trgu u Beogradu znatno je povećana čitanost njegovih dela i uopšte interesovanje za njega, što je i bio cilj, izjavila je Ljiljana Pekić, književnikova supruga.

Foto: Privatna arhiva/Pink.rs

- Oduševljeni smo što svaki put kada prođem neko grli spomenik, deca sede u njegovom zagrljaju i prolaznici mogu da se svakodnevno podsete na njega - rekla je ona.

Pekićeva udovica je podsetila da je inicijativu za podizanje spomenika na Cvetnom trgu pokrenula Fondacija "Borislav Pekić" zajedno sa Gradom Beogradom, i uz neumornu pomoć gradskog menadžera Gorana Vesića.

Pročitajte još: Stefanović uručio 61 rešenje svršenim akademcima

- Posle podizanja spomenika, znatno se povećala čitanost, kao i uopšte interesovanje za Pekića, a to je na kraju krajeva i bio naš krajnji cilj - kazala je Pekić.

Spomenik Borislavu Pekiću svečano je otkrio tada premijer, a sada predsednik Srbije Aleksandar Vučić u martu prošle godine.

Foto: Wikipedia

Spomenik se nalazi na obnovljenom Cvetnom trgu, na "kapiji Vračara", pa se može reći da je ovo je povratak Pekića na Vračar, jer svi posetioci te beogradske opštine se najpre susretnu sa Pekićem nedaleko od Treće gimnazije, gde je, inače, maturirao.

Konačnu odluku o gradnji spomenika Pekiću donela je Skupstina Grada.

Borislav Pekić je jedan od naših najvećih pisaca 20. veka, romansijer, dramski pisac, filmski scenarista i akademik.

Bio je dopisni član SANU od 1985. godine, potpredsednik PEN-a i član Krunskog saveta, jedan od najpoznatijih Vračaraca i veliki borac za demokratiju u Srbiji, saopštila je Informativna služba Skupštine grada.

#Spomenik

#knjiga

'