AKTUELNO

Meteorolog Nedeljko Torodović najavio dugo, toplo leto.

Meteorolog Nedeljko Todorović je najavio da će temperature biti letnje još oko dva meseca, ali je dodao da će biti i kratkotrajnih zahlađenja i nepogoda.

- Svake treće-četvrte godine imamo veoma toplo leto. Do kraja leta bi trebalo da se nastavi ovakvo vreme, odnosno narednih mesec do dva ostaje vrelo – rekao je Todorović.

Foto: Printscreen

On je rekao i da se očekuje svežiji period od 25. do 30. jula, i da će biti veća mogućnost i verovatnoća za pljuskove i grmljavinu, ali i nepogode.

Todorović je rekao gostujući na televiziji Pink da je potpuno normalno da kada je toplo i sušno leto, bude i mnogo požara, ali i povremenih nepogoda.

Foto: Pink M

On je ocenio da su tada šumski požari potpuno normalna stvar i dodao da se uglavnom radi o prirodnoj pojavi, odnosno sapozapaljenju, a ne da je uzrok požara ljudski faktor.

- Požari su uglavnom u planinskim oblastima gde je nisko rastinje, a gde ljudi jedva mogu i da priđu. Kada su dug period visoke temperature i suše, onda se to nisko rastinje samo zapali, dakle najčešće nije u pitanju ljudski faktor- ocenio je Todorović.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta Aleksandar Seničić govoreći o katastrofalnim nepogodama koje su pre nekoliko dana pogodile Grčku, a u kojoj se nalazi veliki broj turista iz Srbije, da u Srbiji uglavnom nepostoji opcija koja podrazumeva osiguranje u slučaju prirodnih katastrofa i nepogoda.

Foto: Tanjug

On je dodao da su agencije turistima čije su sobe bile poplavljenje obezbedile alternativni smeštaj, kao i da je većina naših građana nastavila letovanje u Grčkoj.

Seničić je apelovao na putnike koji tek treba da putuju u Grčku preko turističkih agencija, da budu kooperativni i da će agencije svima omogućiti alternativni smeštaj.

Foto: Printscreen

- Preporuka je da ne otkazuju putovanje, da ne odustaju, moraju da razumeju da je u julu teško naći alternativni smeštaj, ali su ipak svi koji su preko agencija uplatili aranžmane pronašli godovor sa agencijama – rekao je direktor Jute.

On je rekao da se turisti iz Srbije koji su preko agencija letovali u Crnoj Gori i Hrvatskoj u vreme požara nisu vratili, već su nastavili letovanje.

Foto: Tanjug

Prema njegovim rečima, bilo je samo pojedinih turista koji su zbog mirisa dima u vazduhu tražili drugi smeštaj.

- Ni iz Grčke se niko nije vratio, ali to se odnosi na aranžmane preko agencija. Bilo je onih koji su pretrpeli materijalnu štetu u poplavama i nevremenu, ali to će regulisati osiguravajuće kuće – rekao je direktor Jute.

Seničić je rekao da oko million Srba godišnje letuje u Grčkoj, ali i da ponovo raste interesovanje za Tursku i Egipat, za koje je interesovanje bilo manje nakon terorističkih napada.

- Španija i Italija su aktuelne našim turistima, kao i susedna Crna Gora, a svake godine se povećava interesovanje za aranžmane u i Bugarskoj - rekao je Seničić.

Foto: Beta

Todorović je rekao da se ne slaže sa tvrdnjama o velikim klimatskim promenama, obrazlažući svoju teoriju istorijskim podacima.

On je rekao da ako se pogleda 2.000 godina unazad, postojala su tri do četiri mala ledena doba, a to, kako je rekao, znači češću pojavu malo hladnijih zima.

- Mi sada imamo češću pojavu malo toplijih leta, ali te oscilacije su na godišnjem nivou plus minus jedan stepen, tako da tu nema govora velikim promenama – ocenio je Todorović.

#Aleksandar Seničić

#Nedeljko Todorović

#Poplave

#Požar

#Prognoza

#Vreme

'