AKTUELNO

Nekadašnji generalni sekretar Vlade Srbije smatra da je cilj tabloidizacija svih dostignuća sadašnje Vlade i umanjenje značaja posete predsednika Vučića Americi, koja za cilj ima poboljšanje bilateralnih odnosa dve zemlje.

Miting „Kosovo je Srbija“ održan je 2008. godine u Beogradu i okupio je oko pola miliona ljudi koji su na ulice glavnog grada izašli da iskažu svoje nezadovoljstvo odlukom o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova. Mitingu su prisustvovale i brojne javne ličnosti, a kako je za Televiziju Pink otkrio Dejan Mihajlov koji je 2008. godine obavljao funkciju generalnog sekretara Vlade Srbije, skup je organizovan u dogovoru sa predsednikom Borisom Tadićem i političkim strankama.

Na kritike u vezi sa paljenjem ambasade Sjedinjenih Američkih Država koja se tada nalazila u Ulici Kneza Miloša, Mihajlov je rekao da su od ovog postupka najveću štetu imali građani Srbije i Demokratska stranka.

Osnivni cilj mitinga bio je da se svetu pošalje poruka da se Beograd ne slaže sa politikom međunarodne zajednice, da se ne slaže sa priznanjem nezavisnosti Kosova, a kao posledice ovog događaja imali smo slanje loše medijske slike u svet, slike divljanja po ulicama, stvaranje loših bilateralnih odnosa između Amerike i Srbije, kao i posledice po Demokratsku stranku koja je od strane međunarodne zajednice kažnjena. Posledice su danas, svakako, prevaziđene, zahvaljujući politici koju vodi predsednik Vučić – rekao je Mihajlov za TV Pink.

On je dodao da su odnosi između SAD i Srbije danas sve bolji, te da je politika Srbije takva da šalje poruke da je država spremna na saradnju, da je neutralna, te da je faktor stabilnosti u regionu. Srbija se, kako je istakao, velikim koracima vraća na političku svetsku scenu.

Foto: TV Pink

Govoreći o izjavama Saše Jankovića u vezi sa paljenjem američke ambasade 2008. godine, Mihajlov je objasnio da je Janković te godine imenovan za zaštitnika građana na predlog Vojislava Koštunice i Demokratske stranke, te da je u početku svoj posao obavljao na adekvatan način.

- U početku je Janković radio svoj posao kako treba. Međutim, danas vidimo da iznosi informacije koje je trebalo da budu iznesene tada, a ne da ih krije jer to je pre svega bila njegova odgovornost – rekao je Mihajlov.

Pročitajte još: Milovanović i Džamić za Pink: Kurir vrši pritisak na vladavinu prava i KONTAMINIRA MEDIJSKU I POLITIČKU SCENU (VIDEO)

Kako je objasino, nakon incidenta sa paljenjem ambasade, sprovedena je istraga.

- Prema informacijama iz istrage, nije bilo pomena da je bilo ko od političara učestvovao ili podsticao divljanje – rekao je Mihajlov.

Kako smatra, odnosi sa SAD se danas tabloidiziraju, što za cilj ima umanjenje rezultata posete predsednika Vučića Sjedinjenim Američkim Državama i neprestano pravljenje atmosfere nemira.

Ne može neko ko je bio državni funkcioner, a ko se sada predstavlja kao opozicija, da kroz autorski tekst osporava izbor građana, funkcionisanje države. Ne može da kritikuje predsednika, koji odlazi u tako značajnu posetu, za diktaturu, za slobodu medija. Sve to je nepotrebno, ali ima cilj da umanji rezultat posete i na nju baci senku. Svakome treba da bude jasno da je predsednik Vučić u SAD išao zarad interesa Srbije i sigurno možemo očekivatio normalizaciju odnosa sa Amerikom – istakao je Mihajlov.

Kada je reč o Srbiji predstavljenoj kao logor na fotografiji u jednom od medija, Mihajlov je rekao da je takvo poređenje za zgražavanje.

Foto: TV Pink

- Holokaust je najveći zločin u istoriji čovečanstva, a porediti Srbiju sa holokaustom je uvreda za državu i sve njene građane. To je deo kampanje protiv Vučića, koja ima za cilj da pokaže diktaturu, društvo bez slobode i stvori ružnu sliku države. Kampanja se vodi kroz medije i tabloide, a u nedostatku politike plasiraju se laži putem medija, čime se stvara turobna atmosfera – zaključio je Mihajlov.

#Aleksandar Vučić

#Ambasada

#SAD

#Saša Janković

'