AKTUELNO

Evropa je u 2016. bila zbog vojnog pritiska na esktremiste "Islamske države" (IS) meta masovnih terorističkih napada, a razne države članice EU izvestile su o značajnom povećanju stope ekstremista povratnika sa ratišta iz Sirije i Iraka, navodi se najnovijem u godišnjem izveštaju Stejt departmenta.

Među organizacijama i dalje je krivac za najviše napada IS, čiji su pripadnici prošle godine izveli napade u više od 20 zemalja, navodi se u izveštaju o terorizmu u svetu.

Uprkos aktivnostima Irana, IS-a u Iraku, Siriji, Avganistanu i Pakistanu, ekstremista Boko harama i Al Šababa u Africi, ukupan broj terorističkih napada u svetu u 2016. godini smanjen je za devet odsto, na 11.072 napada, sa 11.774 napada terorista u 2015. godini.

Broj smrtnih slučajeva u terorističkim napadima smanjen je prošle godine za 13 odsto, sa 28.328 na 25.621, navodi se u izveštaju Stejt departmenta, prenela je radi Slobodna Evropa.

"Veruje se da se otprilike 30 odsto terorista poreklom iz država članica EU vratilo, iako je ukupan broj onih koji su otišli na ratišta, a koji su iz zapadnoevropskih i balkanskih zemalja, značajno smanjio 2016. godine u odnosu na prethodnu godinu?, navodi se u izveštaju.

Kada su u pitanju zemlje zapadnog Balkana, kaže se da je Srbija u sličnoj situaciji kao i druge države zapadnog Balkana kada je u pitanju zabrinutost zbog transnacionalnog terorizma, jer se nalazi na istorijskoj tranzitnoj ruti između Bliskog Istoka i Zapadne Evrope, na takozvanoj "balkanskoj ruti" kojom se švercuju oružje, narkotici i ljudi.

Vlasti Srbije alarmirane su da međunarodni teroristi mogu biti u Srbiji ili prelaziti preko njene teritorije i vlada nastavlja sarađivati sa susednim državama na unapređenju beybednosti na granici i razmeni informacija, navedeno je u izveštaju.

ANA BRNABIĆ ZA SI-EN-EN: Vlada Srbije je PROSRPSKA, nije ni proamerička ni proruska!

Pretnja od islamskih ekstremista na Kosovu je rasla, delimično podržana finansijama stranih organizacija koje propovijedaju ekstremističku ideologiju i nasilne ekstremističke grupe koje aktivno koriste društvene mreže za širenje propagande i regurutovanje sledbenika.

Vlada Kosova, navodi se, sprovodi opsežne mere na suzbijanju terorizma.

Vlasti u BiH su povećale "antiterorističke kapacitete", ali su "nasilna islamistička ekstremistička ideologija i regionalne nacionalističke ekstremističke grupe i dalje potencijalni izvori nasilnog ekstremizma u toj zemlji, navedeno je u izveštaju Stejt depoartmenta.

BiH i dalje nema sposobnost za temeljnu istragu i procesuiranje slučajeva terorizma i terorista, većina postupaka koji su srovedeni jesu doveli do osuđujućih presuda, ali su kazne neadekvatne, ocenjeno je u izveštaju i navedeno da nedostaje koordinacijai saradnjainstitucija, što je rezultat ličnih, političkih i institucionalnog rivaliteta između agencija za sprovođenje zakona i državnog tužilaštva.

Makedonske vlasti, konstatuje se u izveštaju, procenjuju da članova i simpatizeri IS i dalje ima u ovoj državi.

Stejt department podseća da je Makedonija u 2016. godini sprovela tri značajne protivterorističke operacije, od kojih je jedna bila u koordinaciji sa vlastima u Albaniji i na Kosovu, što je dovelo do hapšenja 23 osobe u Albaniji, na Kosovu i Makedoniji.

Nacionalna strategija za borbu protiv terorizma u Makedoniji postoji, ali ne postoji posebna nacionalna strategija za sprečavanje nasilnog ekstremizma, konstatuje se u izveštaju.

Kada je u pitanju terorizam u ostatku sveta, pretnja je i dalje prisutna, a kao države koje finansiraju terorizam navedeni su Iran, Sudan i Sirija.

#Balkan

#Evropa

#Svet

#Terorizam

#opasnost

'