AKTUELNO

Vrednost investicije u Grdeličkoj klisuri je 280 miliona evra.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović obišla je sinoć radove na Koridoru 10 kroz Grdeličku klisuru, jedinom gradilištu gde se radi i noću, i poručila svim drugim izvođačima i podizvođačima da se, sledeći ovaj primer, organizuju i rade duže, jer će im dobre reference pomoći da dobijaju i druge velike poslove koji će se u Srbiji raditi.

Prema njenim rečima, drržava je stvorila uslove da može da se radi, novca ima dovoljno, projekti su završeni. Od izvođača se očekuje završetak radova, a ukoliko to ne bude bilo u roku, postoje negativne reference.

Ona je rekla da je Grdelica najteže gradlište na, kako je istakla, najvaznijem projektu za našu zemlju.

- Ovo je jedino gradilište na Koridoru 10 gde se trenutno radi noću od četiri ujutru do 24 sata. Praktično od ovog gradilišta zavisi sve dalje i zato je važno da se radi koliko god je to moguće i koliko vremenski uslovi dozvoljavaju - rekla je ministrka i dodala da je vrednost investicije u Grdeličkoj klisuri je 280 miliona evra.

Pročitajte još: Vujović: Smanjena premija rizika zemlje četiri puta

Ona je uputila apel, kako je rekla, poruku svim vlasnicima, direktorima kompanija, izvođačima i podizvođačima, na Koridoru 10 nego i na Koridoru 11, da se rdovi ubrzaju i zahvalila, kako je istakla, radnicima na posvećenosti u radu.

Ministarka Mihajlović je dodala da je 96 odsto Koridora završeno,a da je urađeno, kako je navela, preko 200 kilometara puta u prethodne dve godine.

Ona je radove obišla u pratnji dva v.d. direktora "Koridora Srbije" Zorana Babića i "Puteva Srbije" Zorana Drobnjaka.

Babić je istakao je da je deonica u Grdeličkoj klisuri veoma zahtevna i da ima osam mostova, a da se trenutno na njima radi hidroizolacija.

- Na 2,3 kilometra smo uradili regulaciju toka Južene Morave. Imamo pet kosina, ovo je kosina broj 2, dužine 700 metara i najzahtevnija je - objasnio je Babić.

On je kazao da se trenutno na ovoj tački Lot 1, radi na 900 prenapregnutih ankera dužine između 20 i 25 metara .

Foto: Tanjug

- Imamo obavezu da sa ovoga mesta pomerimo 200 hiljada kubnih metara materijala kako bi došli do konstrukcije autoputa . Ovaj usek nam se nalazi na jednom kritičnom putu i od njega zavisi kompletna deonica, zbog toga smo dogovorili, naložili kompaniji Azvi, izvođaču radova, da produže radove, tako da sam ja sada mngo veći optmista - rekao je direktor Koridora.

Na pitanje novinara kada bi trebalo da radovi na ovoj deonici budu gotovi Babić je kazao:

- Mi ćemo već 10. jula, odnosno u drugoj dekadi jula imati završene dve deonice na Istočnom kraku Koridora 10, od Crvene reke do Čiflika i Čiflik-Staničenje u ukupnoj dužni 25,4 kilometara - rekao je Babić.

#Koridor 10

#Rekonstrukcija

#Zorana Mihajlović

'