AKTUELNO

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Srbija najmoćnija zemlja u regionu od koje zavisi regionalna stabilnost u svakom pogledu.

Dodik je sinoć za RTRS rekao i da Srbija nema aspiracija da bilo šta uradi na urušavanju integriteta i celovitosti BiH, ali da Srbija ne odustaje od toga da podrži ono što je dejtonsko pravo RS.

On je izrazio očekivanje da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić odnose između Srbije i RS podići na još viši nivo i da će mu funkcija predsednika omogućiti da se bavi više regionalnim pitanjima i globalnim političkim pitanjima.

Dodik je rekao i da sa Vučićem ima odlične odnose, pune uvažavanja.

On je precizirao da je Srbija najmoćnija zemlja u regionu i da od nje zavisi regionalna stabilnost ne samo u pogledu bezbednosti nego i ekonomije, sistema komunikacija, transfera gasa.

Putin: Strani obaveštajci pojačali aktivnosti protiv Rusije

Predsednik Republike Srpske smatra i da je jedini naein da BiH bude odr?ana kao jedinstvena zemlja - izvorni Dejtonski sporazum, ocenjujući i da su Srbija i Hrvatska neopravdano potisnuti iz Saveta za implementaciju mira u BiH i da je neko hteo globalnu igru.

"Srbija se mora vratiti na scenu garanta Dejtonskog sporazuma, kao i Hrvatska", kaže Dodik kako bi se očuvala suština Dejtonskog sporazuma.

Upitan o članstvu BiH u NATO, Dodik je rekao da to nije realno i da RS ne želi granicu sa Srbijom, kao i da nema razloga da BiH ne bude neutralna.

Dodik kaže i da je RS spremna da vodi dijalog i sa institucijama BiH, ali samo uz potpuno uvažavanje, te da Sarajevo mora biti deinstitucionalizovano ukoliko želi da održi BiH, prenosi RTRS.

Govoreći o narednim izborima, Dodik veruje da ae građani za predsednika Republike Srpske izabrati kandidata SNSD, a on će nastaviti da se bavi politikom, ali ne otkriva da li ae biti kandidat za neku od funkcija.

#Milorad Dodik

#Srbija

'