AKTUELNO

Mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić predstavila je svoj ekspoze i predložila je nove ministre. Ona je naglasila da će ključni prioriteti nove vlade biti digitalizacija, obrazovanje, kao i ekonomski razvoj.

Nakon izlaganja ekspozea i predloga novih ministara nastavljena je skupštinska rasprava, mandatarka Ana Brnabić izjavila je da se neće obazirati i odgovarati na lične uvrede koje su joj upućene poslednjih sedam dana, nego da će raditi svoj posao.

Ona je u raspravi u Skupštini Srbije o izboru nove vlade rekla da su je nazivali "sultanija, fikus, Mirko Cvetković, homopremijerka", ali da ona neće odgovarati na te uvrede.

-Da li ja kao kandidat za predsednika vlade treba da se obazirem na to? - upitala je Brnabić i poručila da se neće obazirati na lične uvrede, ali da će biti otvorena za sve predloge i konstruktivne kritike.

Brnabić se osvrnula na uvrede koje su joj upućene nakon što je sef poslaničke grupe LDP Čedomir Jovanović pitao da li će ona imati autonomiju u radu i neće zavisiti od predsednika Srbije.

Tok ekspozea

12:00 - Na veliki praznik Vidovdan, želim da poručim da će Srbija sprovoditi politiku mira i saradnje u regionu. Kada je reč o Kosovu i Metohiji, nastavićemo dijalog o svim suštinskim pitanjima, zahtevati hitno formiranje ZSO, nastavićemo ekonomsko osnaživanje Srba, radićemo na ukupnom ekonomskom razvoju, istakla je Brnabić.

11:50 - Jedan od prioriteta biće i rad sa međunarodnim institucijama, Vlada Srbije nastaviće duboko da bude posvećena pitanju manjinskih prava, istakla je Brnabić.

Foto: Tanjug/Beta/Fonet

Brnabić predlaže nove minitre

Ivica Dačić, prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Nebojša Stefanović, potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Rasim Ljajić, potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Zorana Mihajlović, potpredsednik vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Dušan Vujović, ministar finansija Goran Knežević, ministar privrede Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Trivan, ministar za zaštitu životne sredine Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije Nela Kuburović, ministarka pravde Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Vulin, ministar odbrane Zoran Đordević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zlatibor Lončar, ministar zdravlja Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja Slavica Đukić Dejanović, zaduzena za populacionu politiku Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju javnih preduzeća i Nenad Popović, zadužen za inovacije i tehnologiju.

-Veoma sam ponosna koliko smo postigli u zakonodavnom, strateškom i institucijalnom sistemu što se tiče manjina. Više od 20 etničkih ili nacionalnih grupa živi u srbiji. Deca se školuju na 15 različitih jezika u našoj zemlji i zajedno treba da budemo ponosni na toleranciju i prihvatanje različitosti u društvu. Mi moramo da podstičemo solidarnost - poručila je ona.

11:36 - Mandatarka je naglasila da će dati sve od sebe da tokom mandata njene vlade budu konačno završeni Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti. Posebno je najavila da će obaveza svih kulturnih institucija biti programi za decu.

11:19 - Brnabić je podsetila da je Srbija 2014. započela pregovore sa EU o članstu, u kojima je otvorila 10 pregovaračkih poglavlja.

-Stub dijaloga predstavlja nacionalni konvent za EU, koji okuplja više od 700 organizacija civilnog društva, što potvrđuje da je uspostavljen široki koncenzus društva - rekla je Brnabić.

11:15 - Mandatarka je istakla da je vlada Aleksandra Vučića uspela da zaustavi bankrot države, od kojeg su nas delila svega tri meseca, uspela da konsoludije budžet i smanji deficit sa kojima su se ranije vlade neuspešno borile, kao i da je popravljen je rejting na Duing biznis listi, gde smo na 47 od 190 zemalja sveta.

11:10 - Planiramo povećanje plata u javnom sektoru, ali i da trošimo samo onoliko koliko imamo, istakla je Brnabić. Državna kasa je u dobrom stanju, inflacija je u planiranim granicama, zatičemo suficit u budžetu, imamo trend smanjenja javnog duga i deficita platnog bilansa. Nijedna vlada u poslednjih 10 godina nije započela mandat sa tako dobrim stanjem u budžetu - istakla je mandatarka.

Foto: Tanjug

11:00 - Digitalizacija, obrazovanje i ekonomski razvoj biće ključni prioriteti nove vlade, rekla je danas u Skupštini mandatarka Ana Brnabić. Brnabić je u ekspozeu istakla da će njen kabinet raditi timski, da će odluke braniti s dostojanstvom i da veruje da rezultate njene vlade neće moći da ignorišu ni oni koji su se protivili njenom izboru.

Istakla je da njen kabinet nastavlja na dobrim temeljima koje joj je ostavila vlada Aleksabndra Vučića. Poručila je da Srbija ima šansu da nadoknadi zaostajanje i uhvati priključak sa razvijenim svetom. Promene su neminovne i nezaustavljive, rekla je i dodala: "Samo pobednička društva idu u susret promenama", poručila je ona.

Mandatarka je primetila da su takvi principi i nju vodili pre nego što je došla u državnu upravu. Obazovanje je najveća vrednost 21. veka i moramo ga negovati, poručila je Brnabić, dodajući da je važno da povratimo poverenje u obrazovni sistem.

-Kad završimo školu pola tog znanja je već prevaziđeno i zato moramo da učimo i dalje, ovaj je vek namenjen onima koji ne žele da stanu u obrazovanju - navelaje mandatarka.

10:58 -Digitalizacija će fundamentalno promeniti naše živote, a Srbija je spremna da predvodi ceo region napred u ovoj oblasti, jer će proces digitalizacije poboljšati standard građana, otvoriti nova radna mesta i unaprediti razvoj - naglasila je Brnabić.

Ona je istakla da je njena misija modernizacija Srbije u svim oblastima društva.

Foto: Tanjug

10:50 - Mandatarka Ana Brnabić počela je da izlaže svoj ekspoze navodeći da je "važno da se usaglasimo oko prirotieta i napravimo društveni dogovor oko toga sta zajedno mozemo i moramo da postignemo da bismo u Srbiju uveli u red uspešnih država"

Vreme koje je pred nama pokazaće koliko smo kao društvo i pojednci hrabri da zajedno pomerimo granice i zakoračimo u budućnost svih nas.

Foto: Tanjug

-U politiku sam ušla iz privrede, a iz ljubavi prema Srbiji. Vratila sam se iz najbolje želje da uradim nešto za svoju zemlju. Čast je služiti Srbiji, kako bi se ona menjala na bolje - rekla je Brnabić i dobila prvi aplauz poslanika.

10:37 - Mandatarka Ana Brnabić stigla je u Skupštinu Srbije gde će poslanicima predstaviti ekspoze i predstaviti članove kabineta. U Narodnu skupštinu već su došli predloženi ministri, a među prvima Nenad Popović i Branko Ružić.

10:36 – Počela Deveta posebna sednica na kojoj će mandatarka Ana Brnabić predstaviti svoj ekspoze i sastav kabineta.

Foto: Tanjug

U sali je prisutan 161 narodni poslanik. Kako je najavila mandatarka, ekspoze će trajati sat vremena.

10:30 - Ministru rudarstva i energetike Aleksandru Antiću pozlilo je uoči početka zasedanja. Hitna pomoć je brzo došla i odvezla ministra kako bi mu ukazali neophodnu pomoć i izvršili preglede.

10:10 - Članovi buduće vlade stigli su u Skupštinu Srbije gde se očekuje početak rasprave o izboru novog kabineta Ane Brnabić.

Foto: Tanjug

Među prvima su u parlament došli ministar perosvete Mladen Šarčević i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević koji će i u novoj vladi zadržati te resore.

U parlament je stigao i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, kao i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, koji će i u novoj vladi predvoditi ta ministarstva, a zatim i ostali predloženi za članove kabineta Brnabić.

Desetak minutak pred početak sednice došao je i prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar...

U parlament je stigao i lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, koji je ranije najavio da neće podržati izbor Ane Brnabić za premijerku.

Sednica Skupštine Srbije počela je danas oko 10.30 sati, a na njoj se biraju birati ovi članove vlade. U Skupštinu Srbije stigli su i ambasadori pojedinih zemalja, među kojima je američki Kajl Skot.

#Ana Brnabić

#Ministri

#Vlada Srbije

#mandatar

'