AKTUELNO

Osetljiva populacija, deca, trudnice, dojilje, stari, oboleli od hroničnih bolesti, rekonvalescenti, posebno treba da brinu o zdravlju i ponašanju tokom vrelih letnjih meseci.

Iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" savetuju da tokom vrelih dana treba stalno rashladjivati dom, te da bi idealno bilo održavati sobnu temperaturu ispod 32 stepen tokom dana, odnosno ispod 24 stepena Celzijusovih tokom noći.

- To je naročito važno za decu uzrasta do dve godine, osobe starije od 60 godina, kao i za hronične bolesnike - navodi se u saopštenju Batuta.

Pročitajte još: NA SVU MUKU JOŠ I OVO: Večeras i sutra u Srbiju STIŽE NEŠTO JOŠ GORE od nevremena i paklenih vrućina!

Izbegavajte boravak napolju u toku najtoplijeg dela dana od 10 do 17 sati i izbegavajte naporne fizičke aktivnosti. Za one koji moraju da ih obavljaju preporuka je da to čine u toku najhladnijeg dela dana, što je između četiri i sedam sati ujutru.

Boravite u hladu. Ne ostavljajte decu, kao ni životinje, u parkiranim vozilima. Rashladjujte telo i hidrirajte svoj organizam. Tuširajte se ili kupajte u rashlađenoj vodi", poruccuju iz Instituta.

Foto: Pixabay.com

Savetuju da se nosi lagana, komotna odeća od prirodnih materijala, svetlih boja, a ukoliko se izlazi napolje obavezno staviti šešir ili kapu sa širokim obodom i naočare za sunce.

Građevinari i putari da prave pauze

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, apelovala je na građevinske i putarske firme, kao i na sva javna preduzeća, da usled velikih vrućina obrate posebnu pažnju na poštovanje mera bezbednosti zbog većeg rizika od povreda na radu, kao i saobraćajnih nezgoda. - Građevinska sezona je u punom jeku, a dnevne temperature su visoke, i zato poslodavci i radnici moraju strogo da se pridržavaju propisa i koriste zaštitnu opremu. Potrebno je i da prave pauze u najtoplijem delu dana, kako hiljade zaposlenih koji rade na otvorenom ne bi dovele u opasnost život i zdravlje -poručila je Mihajlovićeva. Mihajlovićeva je apelovala i na dodatni oprez u saobraćaju, poštovanje svih saobraćajnih propisa, kao i preporuka za vožnju u uslovima visokih temperatura. -I trenutak nepažnje vozača u takvim uslovima može dovesti do nezgode i tragičnih posledica. Zato je neophodno da vozači strogo poštuju ograničenje brzine, prave češće pauze i pridržavaju se svih preporuka za bezbedniju vožnju - poručila je ona.

- Redovno unosite tečnost, pre svega vodu. Isključite alkohol i smanjite unos kafe i gaziranih bezalkoholnih pića. Uzimajte manje, a češće obroke. Izbegavajte hranu sa visokim sadržajem proteina - navode iz Batuta.

Foto: Tanjug

Apeluju na građane i da redovno proveravaju kako su njihovi članovi porodice, prijatelji i komšije, koji žive sami.

Kada potražiti pomoć lekara?

Savetuju da se potraži pomoć ukoliko se oseti vrtoglavica, slabost, uznemirenost, intenzivna žeđ ili glavobolja, te da što je pre moguće treba preći u ohlađen prostor i izmerite telesnu temperaturu, kao i da se popije nekoliko gutljaja vode ili voćnog soka sobne temperature.

Treba potražiti pomoć lekara ukoliko se kod članova porodice, prijatelja primeti topla, suva koža i buncanje, pojavu grčeva i nesvesticu, odnosno gubitak svesti.

Dok čekate na pomoć, pokušajte osobu da rashladite hladnim oblogama, dajte joj da pije tečnost, oslobodite je viška odeće, zaključili su iz Batuta.

#Starica

#Sunce

#Temperatura

#deca

'