AKTUELNO

Lideri 28 država članica NATO-a održaće danas samit u Briselu na kojem će prvi put učestvovati američki predsednik Donald Tramp, čije su izjave o zastarelosti Severnoatlantske alijanse i Bregzitu kao "odličnoj stvari" izazvale priličnu zabrinutost u Evropi.

Ne samo što će NATO danas odmotati crveni tepih za Trampa, već će predstaviti i svoje novo sedište, zgradu vrednu milijardu evra, prenosi AP.

Čelnici NATO-a se, inače, okupljaju na samitima svake dve godine, ali je ovaj sastanak izuzetak, a povod je otvaranje novog sedišta, koje se nalazi tačno preko puta starog sedišta u briselskom predgrađu Ever, navodi Hina.

Belgijska policija očekuje da će danas u Briselu biti oko 10.000 demonstranata koji se okupljaju pod sloganom "Tramp nije dobrodošao", zbog čega su predviđene stroge bezbednosne mere uz veliki broj policajaca i vojnika.

Kratak sastanak, koji je odavno planiran za proleće ove godine kada se još nije moglo predvideti da novo sedište Alijanse neće biti završeno, biće održan u novom, nedovršenom kompleksu, koji će danas biti svečano otvoren, ali se pravo preseljenje očekuje na jesen.

Samit se svodi na radnu večeru čelnika zemalja članica, pa se i ne mogu očekivati sadržajnije rasprave, a svaki od čelnika imaće po tri minuta za raspravu.

Pre radne večere biće otkrivena dva spomenika koji se nalaze ispred nove zgrade - u spomen na pad Berlinskog zida i na teroristički napad na SAD 9. septembra 2001. kada je NATO prvi put u svojoj istoriji aktivirao Član 5 Severnoatlantskog ugovora, koji kaže da napad na jednu članicu predstavlja napad na sve.

Otvaranje će biti uveličano spektakularnim preletanjem vojnih aviona zemalja članica.

#Donald Tramp

#Doček

#NATO

'