AKTUELNO

Povodom obeležavanja Dana slovenske pismenosti, gradski menadžer Goran Vesić danas je položio cveće na spomenik Svetoj solunskoj braći Chirilu i Metodiju u Beogradu.

"Danas je lep dan za sve slovenske narode, danas je naš zajednički praznik i danas se sećamo Svetog Chirila i Metodija koji su veoma značajni za sve Slovene jer ne samo da su nas uveli u svet hrišćanstva, već su nas uveli u svet kulture i pismenosti", rekao je Vesić novinarima.

Kako je naglasio, značaj Chirila i Metodija je za slovenske narode neprocenljiv, jer su nam omogućili da preko svog pisma sačuvamo svoju kulturu, istoriju i da postanemo slobodni ljudi.

"Dan slovenske pismenosti još uvek nije zvanični praznik u Srbiji, ali mi u Gradu Beogradu razgovaramo sa ministarstvima kulture i prosvete da se ovaj praznik obeležava u školama i tog dana izučava delo Chirila i Metodija", istakao je Vesić. On je naveo da su u toku i razgovori sa nadležnim ministarstvom o izmeni propisa po kojima bi oni koji svoje firme ističu i oglašavaju na ćirilici dobili određene popuste.

"Tako ćemo dati dodatni doprinos da se sačuva ćirilica, jer iako je i latinica srpsko pismo, verujemo da je njeno čuvanje u vreme interneta i globalizacije jedan od naših najvažnijih zadataka", podvukao je gradski menadžer.

Osim njega, vence su položili i predstavnici ambasada Rusije, Bugarske, Ukrajine, Belorusije, Poljske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Češke, Slovačke, kao i predstavnici Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva kulture i informisanja, Udruženja pisaca Srbije i brojni građani.

#Goran Vesić

#Popust

#firma

#Ćirilca

'