AKTUELNO

Nemačka kancelarka Angela Merkel stigla je danas u Saudijsku Arabiju, na početku posete zemljama Persijskog zaliva. Mediji su odmah primetili da Merkelova nije uradila nešto što većina političarki sa zapada obavezno uradi po dolasku u tu zemlju.

Naime, Angela Merkel je doputovala na sastanak sa kraljem Salmanom, a mediji primećuju da kosu nije pokrila maramom. Nju su dočekali kralj i drugi zavničnici u gradu Džida na zapadu zemlje, prenosi AP.

Foto: Tanjug

Očekuje da Merkelova tokom posete zalivskim zemljama izvrši pritisak na lidere da učine više po pitanju izbeglica koje beže iz zemalja u konfliktu u kojima živi pretežno muslimasko stanovništvo, kao što su Sirija, Irak, Avganistan.

Posle posete Saudijskoj Arabiji ona putuje u Ujedinjene Arapske Emirate.

Međutim, ona nije jedina političarka za Zapada koja nije stavila hidžab. Tokom prošlogodišnje zvanične posete Saudijskoj Arabiji nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lajen je odbila hidžab, podsećaju mediji.

Foto: Tanjug

Merkel u utorak sa Putinom

Merkel će 2. maja doputovati u prvu posetu Rusiji posle dve godine kako bi razgovarala s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Sočiju na obali Crnog mora, a teme će biti predstojeći samit G20, ali i situacija u Ukrajini, Siriji, Libiji, kao i bilateralni odnosi.

Portparol nemačke vlade Štefen Zajbert najavio je da će Merkel i Putin imati dve runde razgovora i da će odgovarati na pitanja novinara. Prema Zajbertovim rečima, razlog posete kancelarke Merkel Rusiji su pripreme za samit G20 u Hamburgu u julu, ali se očekuje da će se u fokusu razgovora naći ukrajinska kriza, sukob u Siriji i situacija u Libiji, kao i bilateralni odnosi.

#Angela Merkel

#Saudijska Arabija

'