AKTUELNO

Demonstranti su došli do ulaza u zgradu parlamenta nedugo pošto je visoki zvaničnik VMRO-DPMNE Antonio Milošoski optužio lidera SDSM Zorana Zaeva da "stvara paralelnu većinu" u Sobranju.

09:40 - Ulice oko makedonskog Sobranja od jutros su ponovo otvorene za saobraćaj, a oko same zgrade primetno je prisustvo policije.

Kurc osudio nasilje u Makedoniji

Ministar inostranih poslova Austrije i predsedavajući OEBS-u Sebastijan Kurc osudio je nasilje u Makedoniji i sve one koji ga podsticali.- Imamo tešku situaciju, kao što smo već imali i u drugim delovima Balkana. Osuđujem sve koji su učestvovali u nasilnim akcijama u Makedoniji, kao i sve koji su na to pozivali - poručio je on u intervjuu bečkom dnevniku “Standard”.Vladavina prava je osnova za sve u pristupnom procesu Evropskoj uniji, dodao je Kurc. On je istakao da nasilje nikad nije opravdano.

21:44 - Protest Incijative "Za zajedničku Makedoniju" je završen.

21:22 - Lider VMRO-DMPNE Nikola Gruevski poručio je gostujući na televiziji Telma da je uvek bio uz narod kad god je bilo teško za Makedoniju.

- Nigde nisam pobegao, uvek sam bio tu u teškim trenucima za Makedoniju. Tako je bilo i za vreme poplava i za vreme napada u Kumanovu - poručio je on, dodajući da je izbor Talata Džaferija nelegitiman i protivustavan, uz opasku da je reakcija međunarodne zajednice očekivana.

20.21 - U intervju za televiziju Telma, lider SDSM Zoran Zaev dao je rok od 10 dana predsedniku Đorđu Ivanovu da mu dodeli mandat.

20:11 - SAD "snažno osuđuju" napade na poslanike u makedonskom parlamentu i pozivaju vlasti te zemlje da osiguraju bezbednost svih poslanika, sprovedu temeljnu istragu o napadu i izvedu pred lice pravde odgovorne za nasilje, saopštio je danas portparol Stejt departmenta Mark Toner.

19:48 - Hrvatski premijer Andrej Plenković danas je najoštrije osudio napade na poslanike i novinare te pripadnike policije koji su se dogodili sinoć u makedonskom Sobranju i pozvao sve političke aktere u zemlji da rade na snižavanju tenzija i u skladu s demokratskim načelima i procedurama.

I slovenački zvaničnici osudili su nasilje u makedonskom parlamentu i pozvali na stabilizaciju situacije u zemlji i fokusarinje na članstvo u EU, preneo je STA.

19.04 - Predsednik Đorđe Ivanov još jednom je pozvao lidere parlamentarnih partija da održe sastanak na kome bi se našla rešenja za makedonsku krizu.

- U narednim danima Kabinet predsednika ostaje otvoren za dijalog kako bi se našlo rešenje u skladu sa Ustavom i zakonima - navodi se u saopštenju.

19:00 - Inicijativa 'Za zajedničku Makedoniju' pozvala je preko svog Fejsbuk naloga građane na protest protiv ilegalnog izbora Talata Džaferija za predsednika Sobranja. oKO 19 časova ispred sedišta EU počeo je da se okuplja veliki broj ljudi.

17:11 - Šef javne bezbednosti makedonskog MUP-a Mitko Čavkov smenjen je sa mesta šefa operativnog štaba u MUP-u, a te poslove će ubuduće obavljati ministar policije Agim Nuhiu, saopštio je danas na konferenciji za novinare pomoćnik državnog sekretara za odnose sa javnošću u MUP Jordan Lamanovski.

15.20 - Ahmeti ne dolazi na sastanak kod Ivanova

Lider albanske stranke DUI Ali Ahmeti izjavio je da se neće odazvati pozivu predsednika Makedonije Đorđa Ivanova na sastanak stranačkih lidera jer je Ivanov, kako je naveo, "deo problema, a ne rešenja".

14.07 - Zoran Zaev je za 14.15 zakazao konferenciju u sedištu partije.

Foto: Facebook

13.57 - Na makedonskom portalu "Večer" osvanula je fotografija na kojoj se vidi da je sinoć u Parlamentu bilo potezanja pištolja.

Foto: Facebook

13.48 - Džaferi preti

Izabrani predsednik makedonskog Sobranja Talat Džaferi izjavio je da će "biti posledica" zbog onog što se sinoć dešavalo u parlamentu, ali da veruje da će "sve leći na svoje mesto".

13.43 - Ministar policije u Makedoniji ponudio je ostavku.

13.05 - Analitičar Toni Naumovski istakao je da je sve ovo imalo negativnu kulminaciju i da je to scenario koji je detaljno isplaniran.

Foto: Printscreen

13.03 - Reporter TV Pink  nalazi se u Skoplju, i javlja da je za sada sve mirno. Takođe, on je potvrdio naša saznanja da se Zaev neće odazvati pozivu predsednika Ivanova.

Foto: Printscreen

12.25 - Zaev ne dolazi na sastanak kod Ivanova

Gotovo je izvesno da lider opozicione SDSM Zoran Zaev neće prisustvovati sastanku, koji je za danas najavio predsednik Makedonije Djorđe Ivanov.

U kratkom saopštenju te stranke Ivanov i predsedavajući parlamenta Trajko Veljanoski su optuženi za kreatore jučerašnjeg scenarija koji se dogodio u zgradi Sobranja, kada je došlo do nasilja između predstavnika SDSM i albanskih partija i građana koji se protive izboru Albanca Talata Džaferija za predsednika Skupštine.

12.01 - Stoltenberg šokiran, poziva na dijalog

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg objavio je da je šokiran nasiljem u makedonskom Sobranju i pozvao sve strane da pristupe dijalogu.

- Sve strane moraju da poštuju demokratski proces i da se upuste u dijalog, a ne nasilje - napisao je Stoltenberg na svom profilu na Twiteru.

11.23 - Na ulicama ispred Sobranja blokiran je saobraćaj. Deo građana je ispred zgrade, kao i policija koja je postavila gvozdene ograde oko Parlamenta.

Foto: Pink.rs

11.21 - Kako saznaje portal Pink.rs, prema nezvaničnim informacijama, sastanak lidera stranaka sa predsednikom Ivanovim počeće oko 14 časova. Do sada niko nije potvrdio svoj dolazak.

Foto: Pink.rs

10.22 -  U 10.30 časova najavljene su konsultacije lidera svih stranaka sa predsednikom Đorđom Ivanovim.

10.19 - Ujedinjene nacije pozivaju na mir

Ujedinjene nacije su saopštile da sa izuzetnom zabrinutošću prate razvoj situacije u Makedoniji i pozivaju na uzdržanost i mir.

- Nasilje usmereno ka demokratskim institucijama i izabranim predstavnicima naroda je neprihvatljivo - ističe se u saopštenju portparola generalnog sekretara UN Stefana Dižarika.

10.17 -  Radev o MK: Demokratski proces način za rešavanje krize

Foto: Tanjug

Bugarski predsednik Rumen Radev izrazio je danas zabrinutost zbog situacije u Makedoniji i pozvao sve makedonske partije da pregovaraju.

09.35 - Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini osudila je nasilje u makedonskom parlamentu kada su napadnuti poslanici i pozvali na smirivanje situacije.

Foto: Tanjug

- Nasilje u parlamentu je potpuno neprihvatljivo i mi pozivamo na smirivanje i uzdržanost. Ministarstvo unutrašnjih poslova i policija moraju da osiguraju bezbednost parlamenta i njegovih članova - navedeno je u zajedničkom saopštenju Mogerini i Hana.

09.27 - Reporter Pinka je na mestu događaja, i kako javlja, situacija je mirna.

09.24 - Makedonski MUP je na sajtu objavio da je do 23:30 sati sinoć 77 građana zatražilo lekarsku pomoć- Među povređenima su policajci, poslanici i građani.

09.21 - Prema procenama skopskih medija, ispred Sobranja se noćas nalazilo više od 50.000 ljudi, a njima se pridružuju građani iz više makedonskih gradova. Oni se protive izboru Talata Džeferija iz albanske partije DUI za predsednika parlamenta i smatraju da je to učinjeno protivno Ustavu i zakonu.

DRUGI DAN! Mirno jutro, nakon burne noći

23.45 - Kosovski ultra-desni pokret Samoopredeljenje apelovao je večeras na međunarodnu zajednicu da ne dozvoli instaliranje, kako su nazvali, "pro-ruske diktature" u Makedoniji i pozvao vlade u Prištini i Tirani da preduzmu korake i, kako navode, spasu Albance u toj državi. Iz tog pokreta su saopštili da sa "velikom zabrinutošću" prate situaciju u Makedoniji, gde je, kako oni tvrde, "profašistička falanga opkolila i napala parlament, te pozvala na nasilje" nad Albancima, ali i nad makedonskim socijaldemokratama. Samoopredeljenje, takođe, tvrdi da ovi protesti nisu naišli na otpor policije, već naprotiv da se sve dogodilo uz njihovu prećutnu saglasnost. "Nasilje nad Albancima u Makedoniji je nasilje protiv bilo kog Albanca u Albaniji ili na Kosovu, potrebno ga je zaustaviti", navodi se u saopštenju Samoopredeljenje, koje prenose albanski mediji

23.39 - Premijer i novoizabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je večeras sa liderima u regionu o situaciji u Makedoniji, i u tim razgovorima je zaključeno da je smirivanje situacije jedino moguće rešenje. Vučić je razgovarao, sa liderom VMRO-DPMNE Nikolom Gruveskim, premijerom Bugarske Bojkom Borisovim i predsedsedavajućim albanskog parlamenta Ilirom Metom.

23.39 - Više od 50.000 građana nalazi se ispred Sobranja, i dalje pristižu iz svih delova Makedonije. Ne zna se koliko će građana biti do jutra ispred makedonskog Parlamenta.

23.15 - Građani iz cele Makedonije koji su došli u Skoplje podižu šatore ispred Sobranja sa namerom da tu i ostanu dok se situacija ne reši. Tim ljudima je podeljen i proglas u kojem se navodi da ostanu složni.

23.07 - Večeras nešto posle 22 sata, prvi put nakon izbijanja haosa u makedonskom parlamentu, specijalne snage MUP-a započele su akciju potiskivanja građana ispred zgrade Sobranja, a čuje se prasak šok bombi. Policija više nikome ne dozvoljava da uđe u zgradu parlamenta. Neprestano se, kako javlja TV Nova, čuju sirene vozila Hitne pomoći. Nakon što je predsednik države Đorđe Ivanov pozvao političke lidere da sutra dođu u njegov kabinet na dogovor o iznalaženju načina za rešavanje krize, očekuje se smirivanje situacije u Makedoniji.

23.06 - U Sobranju Republike Makedonije vrši se evakuacija preostalih poslanika, a povređeni poslanik Zijadin Sela evakuisan je iz Sobranja i specijalnim vozilom prevezen u Urgentni centar.

22.39 - Albanci prete! Mediji u Tirani na udarnim stranama objavili su vest da je Talat Džaferi iz Demokratske unije za integraciju u Makedoniji izabran za predsednika Sobranja.

Uz napomenu da je istorijska činjenica da je u Skupštinama, kako je navedeno, triju država predesedavaju Albanci.

- Da li vidite da dolaze Albanci, polako i mudro - napisao je novinar Jadranko Kemendi, preneo je portal Lajmi.net.

22.30 - Oko 50.000 građana nalazi se ispred Parlamenta. Više desetina ljudi i policajaca ranjeno je.

22.27 - U gradu Struga u kome žive isključivo Albanci, organizuje se prijem dobrovoljaca iz Albanije koji su spremni da se bore za njihove ciljeve u Makedoniji.

22.24 - Policija je evakuisala 30 osoba iz parlamenta.

22.21 - Predsednik Ivanov je pozvao na smirivanje tenzija i nalaženje izlaza iz trenutne situacije, ali nije proglasio vanredno stanje.

21.53 -Premijer Srbije Aleksandar Vučić sazvao je hitnu sednicu Biroa za koordinaciju službi bezbednosti koja će se održati sutra u 14 časova, a povodom dešavanja u Makedoniji.

21.51 - NAJNOVIJA INFORMACIJA! Bačena je šok-bomba u Parlament, ima ranjenih.

21.44 - Kako Pink.rs saznaje, komandiri policije albanske nacionalnosti dobili nalog da u punoj opremi se jave u DUI odnosno mesna sedišta ove albanske partije. Takođe, 113 albanska vojna brigada iz Tetova se mobiliše i kreće ka Skoplju da brani Džaferija koji je prebijen u Sobranju.

21.35 - Prema navodima iz Makedonije cepaju se policija i vojska.

21.26 - Ekskluzivno na TV Pink i portalu Pink.rs, kroz 40 minuta obratiće se predsednik Makedonije Đorđe Ivanov.

21.20 - Očekuje se poruka premijera Srbije i novoizabranog predsednika Aleksandra Vučića.

21.19- Predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji Ivan Stoilković izjavio je da se večeras u Sobranju dogodio "pokušaj puča", a da je situacija eskalirala zbog intoniranja albanske himne: - Ne čudi me ovo što se desilo, u Sobranju se u nekom trenutku pevala makedonska, ali zatim i albanska himna. Zbog pevanja albanske himne, situacija je za nekoliko minuta postala veoma napeta, morala je da eskalira", rekao je Stoilković. Stoilković, koji je i sam poslanik Sobranja, rekao je da niko od poslanika DPSM nije povređen tokom upada u zgradu Sobranja. "Velika je verovatnoća da će u državi biti proglašeno vanredno stanje", rekao je on. Sobranje je, kako je dodao, opkoljeno sa svih strana, a iz unutrašnjosti su počeli da pristižu ljudi, među kojima i članovi i simpatizeri DPSM.

21.10 - Kako prenose mediji u Makedoniji, ima osam povređenih koji su prebačeni u Gradsku bolnicu u Skoplju. Od njih, sedam je primljeno sa povredom glave i jedan sa povredom kolena.

21.07 - Johanes Han, evropski komesar za proširenje, na svom profilu na Twiteru osudio je napade na poslanike, i dodao da nasilju nema mestu u parlamentu.

21.01 -  Nikola Gruevski je preko svog profila na Fejsbuku pozvao na smirivanje situacije.

Foto: Fejsbuk

20.57 - Jedan od poslanika povređen je, i bore mu se za život. Kako javlja dopisnik TV Pink, demonstranti su mu glavu lupali od mermer i nogama ga šutirali u bubrege. U 23 časa se proglašava vanredna situacija.

20.45 Makedonski žurnal prenosi da je Zaev krenuo vatrenim oružjem prema masi. On je izvukao oružje. Demonstranti su videli ovu situaciju, pa su krenuli ka njemu.

20.43 - Kako prenosi portal Telegraf.mk, Zaevu je povređen nos, a u Parlamentu su ga branili članovi  VMRO-DPMNE

20.25 - Strani ambasadori koji su se okupili u hotelu Meriot u Skoplju, apeluju da se prekine sa nasiljem i da reaguje policija. "Apelujemo na sve strane da se suzdrže od zapaljive retorike. Policija ima odgovornost da zavede red".

20.36 - Građanska inicijativa na svom profilu na Fejsbuku objavila je da je narod gazda u državi.

Foto: Facebook

20.30 - Kako javljaju makedonski mediji, predsednik socijaldemokratskog Saveza makedonije Zoran Zaev povređen je u ovim neredima, a kako se vidi na fotografijama, lice i glava su mu obliveni krvlju od udaraca.

20.18 - Navodi se da sve više ljudi ulazi u Sobranje, gde po oceni ovog medija situacija postaje eksplozivna.

20.11 - Slobodan Perišić, ekspert za bezbednost, istakao je da pobedničke strane imaju podršku Zapada. Oni su tempirali Albance kao njihov glavni faktor na Balkanu, i zato se sve ovo dešava.

20.07 - Na ulicama se čuju šok bombe, a demonstranti kolima pokušavaju da probiju kordon policije kod Skupštine. Kako javljaju naši dopisnici, građani uzvikuju "Puč, puč, puč".

20.03 - Na ulicama, ali i u Parlamentu ima povređenih.

19:42 - Kako javlja dopisnik televizije Pink Vasko Eftov, građani, koji su protestvovali više od 50 dana ispred skupštine, danas su ušli u zgradu i započeli tuču sa makedonskom dosadašnjom opozicijom.

- Od 2001. se ne pamte ovolike tenzije. Nelegitiman je izbor, skupština je bila prekinuta oko 18 časova i u foajeu je izabran predsednik jedan od komandanata UČK. Na današnji dan 2001. godine izvršen je masakr nad makedonskim civilima i vojnicima, tako da postoji simbolika. Ovo je jasan scenario koji se realizuje. Intervenisaće policija i vojska, možda će biti uvedeno i vanredno stanje – javio je Pinkov dopisnik.

19:26 - Kako prenose makedonski mediji, pristalice pokreta "Za zajedničku Makedoniju" upali su u zgradu Sobranja. Među demonstrantima su i ljudi sa crnim maskama na licima.

19:00 - Glasovima Socijal-demokrata i albanskih partija, Talat Džaferi izabran je za predsednika Sobranja uz burno negodovanje poslanika VMRO-DPMNE, javljaju makedonski mediji.

Odmah posle izbora Džaferija za predsednika parlamenta, poslanici VMRO-DPMNE su počeli da uzvikuju: "Ovo je puč", dok se ispred zgrade nalazi veliki broj pristalica ove stranke.

Kako navodi MIA, predsedavajući Sobranja Trajko Veljanovski je objavio prekid sednice, ali su poslanici SDSM Zorana Zaeva i stranke makedonskih Albanaca DUI ostali u sali, gde se i dalje nalaze i poslanici VMRO-DPMNE.

N. Petričević / I. Petrović

#Makedonija

#Skupština

'