AKTUELNO

Predsednik poslovnog sistema "Svislajon-Takovo" (Swisslion), Rodoljub Drašković, izjavio je danas za Tanjug da nije razgovarao ni sa Ivicom Todorićem ni sa Vladom Srbije, ali da je njegova kompanija spremna da preuzme upravljanje Agrokorovim sistemom u Srbiji na najviše pet godina.

Poslovni sistem "Svislajon-Takovo", kako kaže, javno je dao ponudu putem medija da je spreman da preuzme upravljanje i rukovođenje poslovnim sistemom Agrokor u Srbiji na određeni vremenski period, koji ne bi trajao duže od pet godina, s tim da na kraju mandata "Svislajonu" pripadne 35 odsto vlasničkog udela u Agrokoru Srbija.

Nije poznad model rešavanja

-Do sada nisam vodio razgovore ni sa Ivicom Todorićem ni sa Vladom Republike Srbije, niti mi je poznato da li su definisali model rešavanja, restruktuiranja i finansijske konsolidacije poslovnog sistema Agrokor u Srbiji - navodi Drašković.

Dodaje da ekonomske činjenice upućuju na to da bi se u slučaju propadanja poslovnog sistema Agrokor u Srbiji, pričinila ogromna šteta domaćoj privredi.

Prema rečima Draškovića, decenijsko iskustvo rukovodećeg tima i uspešnog poslovanja "Svislajona-Takovo" u privredi Srbije garancija su da bi uspešno realizovali projekat upravljanja Agrokorovim sistemom u našoj zemlji.

"Prvi projektni zadatak jeste reorganizacija poslovanja poslovnog sistema Agrokora u Srbiji, koji će obezbediti visoku stopu poslovne dobiti u preduzecima, čime bi se stvorili preduslovi za izmirenje dugova, kako prema bankama, tako i prema dobavljačima", kaže sagovornik Tanjuga.

Upravljanje i rukovođenje bez ograničenja

Projekat restrukturiranja, kako objašnjava, podrazumeva racionalizaciju troškova poslovanja na svim nivoima.

"Finansijskom konsolidacijom obrtnog kapitala u industriji i racionalizacijom troškova poslovanja obezbedili bi se uslovi za njihovo uspešno poslovanje, a finansijskom konsolidacijom obrtnog kapitala u trgovini i racionalizacijom trgovacke mreže stvorili bi se uslovi za uredno izmirivanje obaveza prema dobavljačima".

Drašković dodaje da bi formirali savetodavni odbori poverilaca, i u saradnji sa njim rešavali pitanja tereta dugovanja, napominjući u tom kontekstu da "Svislajon-Takovo" ima izgrađen najviši nivo poslovnog partnerstva sa privredom i bankama koje posluju u Srbiji.

-Naša ponuda je otvorena uz jasne uslove da preuzmemo na upravljanje i rukovođenje bez ograničenja, a u skladu sa zakonskim propisima, i da poslovnom sistemu "Svislajon-Takovo" na kraju mandata pripadne 35 odsto udela u kapitalu poslovnog sistema Agrokor Srbija - rekao je Drašković za Tanjug.

#Agrokor

#Ivica Todorić

'