AKTUELNO

Posle Donalda Trampa, i Izrael je raketirao teritoriju Sirije. Tukao je pozicije njene 90-te pešadijske brigade u prigraničnoj provinciji El-Kunejtra. Ali, sa jednom bitnom razlikom: izraelski napad izvele su bespilotne letelice

Tel Aviv tvrdi da je odgovorio na granatiranje sa teritorije Sirije, a zvanični Damask: i da granatiranja nije bilo i da je raketni napad usledio odmah pošto je 90-ta brigada odbila napad jedne terorističke grupacije.

Ranije je Izrael svoje avio-udare opravdavao željom da sprči doturanje iranskog naoružanja libanskom šiitskom pokretu Hezbolah preko teritorije Sirije.

Moguće je, međutim, da dolazi kraj nekažnjenim bombardovanjima i raketiranjima Sirije iz vazduha.

Predsednik komiteta gornjeg doma ruskog parlamenta (Saveta Federacije) za odbranu i bezbednost – Viktor Ozerov - izjavio je da bi Moskva mogla da Damasku „prioritetno isporuči neophodne sisteme PVO“.

Dodao je: „Ako odluka o isporuci Siriji neophodnih sistema PVO“ bude doneta – to neće biti dodatni teret za našu vojnu industriju. A ako odluka usledi – u njoj neće biti ničeg iznenađujućeg jer je Sirija u ratu protiv međunarodnog terorizma, a Rusija joj u tome pomaže“.

Ozerov je u nastavku podvukao: „Tom isporukom Rusija ne bi povredila nikakve norme međunarodnog prava niti rezolucije Saveta bezbednosti UN jer sistemi PVO nisu ofanzivno već odbrambeno oružje“.

Dan ranije portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, ostavio je bez komentara izjavu sirijskog predsednika Bašara Asada da Moskva i Damask pregovaraju o novim isporukama oružja Damasku i da su „u paketu“ i najnoviji sistemi PVO.

Asad je naglasio da se pregovori vode između ministarstava odbrane dve zemlje i te pregovore nazvao „sastavnim delom svakodnevnih odnosa“.

Naveo je da je da Sirija tokom rata koji traje već pet godina ostala bez više od polovine sistema i infrastrukture PVO i da to mora da bude „obnovljeno i nadoknađeno“.

#Avion

#Raketa

#Sirija

'