AKTUELNO

Prigovori su odbačeni kao neosnovani, a tokom zasedanja moglo se čuti da za podnete prigovore adresa nije RIK, nego Skupština Srbije ili Ustavni sud.

Republička izborna komisija odbacila je danas tri prigovora na konačne rezultate predsedničkih izbora održanih 2. aprila.

Većinom glasova odbačeni su prigovori koje je podnela grupa gradjana "Za Srbiju bez straha", čiji je predsednički kandidat bio Saša Janković, prigovor grupe gradjana "Moramo bolje", koja je predložila Vuka Jeremića, kao i prigovor gradjanina Srdjana Noga iz Beograda.

Grupa građana "Za Srbiju bez straha" imala je prigovor na, kako je navedeno, protivzakoniti stalni sastav RIK-a, zamereno je i odbijanje da se sprovede odluka Ustavnog suda o glasanju na Kosovu i Metohiji, a prigovoreno je i zbog "nepravilnosti povodom utvrdjivanja broja birača".

Jedna od zamerki odnosila se na ograničavanje uvida članovima RIK-a u predloge i podatke od značaja za zakonit rad tog tela.

Prigovor grupe građana "Moramo bolje" uglavnom se odnosio na neuskladjenost broja upotrebljenih glasačkih listića i broja birača koji su, po izveštajima, izašli na izbore.

U prigovoru se tvrdi da se broj upotrebljenih i broj neupotrebljenih glasačkih listića, koje je utvrdio RIK, razlikuju od broja prijavljenih listića na biračkim mestima.

Građanin Srđan Nogo prigovor je uložio zbog, kako smatra, nezakonitog načina sačinjavanja i zaključenja izvoda iz biračkog spiska, i zbog "nezakonitog uputstva za sprovođenje glasanja" na Kosovu.

#Izbori

#Predsednički izbori

#RIK

'