AKTUELNO

Kandidatkinja za predsednika Francuske i šefica ultradesničarskog Nacionalnog fronta Marin le Pen nakon najnovijeg terorističkog napada u Parizu mogla bi da odnese najveći broj glasova u prvom krugu izbora u nedelju, ocenjuju analitičari.

Oni kažu da bi birači mogli da se okrenu Le Penovoj pod utiskom napada jer se sve vreme zalaže za zatvaranje granica i proterivanje migranata kao mere za sprečavanje terorizma.

Proterala bi strance

Ultradesničarka koja želi ukidanje Šengenskog sporazuma i izbacivanje iz zemlje stranaca sa dosijeima o radikalizaciji, prema poslednjim anketama, ima podršku 22 odsto građana.

Foto: Tanjug

Stručnjaci, međutim, kažu da bi veliki deo od 25 odsto neodlučnih birača lako mogao da se okrene njoj nakon napada na policajce u centru Pariza.

Levičar za izlazak iz EU

Takođe, među favoritima je i radikalni levičar Žan-Luk Melanšon (65), kom predviđaju bar 19 odsto glasova u prvom krugu.

Foto: Pixabay.com

On je decenijama bio u umerenoj Socijalističkoj partiji, poslanik i član vlade, ali sada predvodi koaliciju radikalno levih organizacija, među kojima je i Komunistička partija. Kao i Le Penova, zalaže se za raspisivanje referenduma o izlasku iz EU i ukidanje evra.

#Francuska

#Izbori

#Mari le Pen

'