AKTUELNO

Na stranu što je konzumiranje mleka životinjskog porekla krajnje čudna navika ljudi. I zaista čovek je jedina vrsta na svetu, koja pije mleko nakon detinjstva i to mleko drugog sisara.

Još od malena smo naučeni da je mleko dobro i da ga treba konzumirati, jer pozitivno utiče na rast i razvoj kostiju. U poslednje vreme, istraživanja pokazuju da je mleko zapravo štetno i da može da prouzrokuje veliki broj zdravstvenih tegoba.

Suprotno onome što nam je bio savet velikih stručnjaka, dokazano je da su žene koje su konzumirale mleko u velikim količinama bile pod većin rizikom da dožive prelome kosti ili dobiju rak grudi, otkrila je studija iz 2014. godine.

Takođe je dokazano da neka mleka, posebno ona koja se prodaju u SAD, sadrže štetne sastojke poput genetski modifikovanog hormona rasta, otpadnih materija i antibiotika.

Ovo je jedan od razloga zbog čega je konzumiranje mleka u Velikoj Britaniji u poslednjih 20 godina smanjeno za 30 odsto, dok su na popularnosti dobili mleko iz soje, pirinča i badema. Osim toga, mnogi su tolerantni na mleko, dok jedna od pet osoba ima neku vrstu netolerancije. Pet odsto stanoviništva je netolerantno na laktozu, što znači da telo ne može lako da svari ovu prirodnu vrstu šećera koja se nalazi u mleku.

Ako mislite da ste alergični na laktozu, trebalo bi odmah da prestanete da pijete mleko. Simptomi netolerancije na laktozu obično se javljaju nekoliko sati posle konzumiranja hrane ili pića, koja sadrže laktozu. Oni mogu da se pojave kao:

1. Gaosovi u stomaku 2. Dijareja 3. Nadutost 4. Bolovi i grčevi u stomaku 5. Krčenje creva 6. Mučnina

Ozbiljnost simptoma zavisiće koliko ste konzumirali mleka i koliko ste osetljivi na ovu namirnicu. Neke osobe su u stanju da popiju malu čašu mleka i da im ne bude ništa, dok drugi ne mogu ni da podnesu da im se stavi mala količina u šolju kafe ili čaja.

Takođe, nešto o čemu ne vodimo računa, a trebalo bi, jeste napitci od voća i povrća , za koja niko sa sigurnošću ne može da potvrdi da nije puno kalorija i da su zdravi.

#Simptomi

#Zdravlje

'