AKTUELNO

Ministar Aleksanar Vulin očekuje od EU i NATO da budu jasni u osudi takvih izjava koje su došle od Edija Rame, Hašima Tačija i Jonuza Muslijua.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksanar Vulin rekao je da je izjava predsednika Nacionalnog saveta Albanaca Jonuza Muslijua da opštine Bujanovac i Preševo treba da se pripoje Kosovu ukoliko dođe do njegovog ujedinjenje sa Albanijom otvoren poziv za treći balkanski rat.

Vulin je prilikom obilaska Crvenog krsta i Narodne kuhinje u Bujanovcu odgovarajući na pitanje novinara rekao da bi o izjavi Muslijua trebalo da se izjasne nadležni organi i tužilaštvo, ali i da Nacionalni savet Albanaca objasni da li je to stav jednog čoveka ili celog Saveta.

- Očekujem od EU i NATO da budu jasni u osudi takvih izjava koje su došle od Edija Rame, Hašima Tačija i Jonuza Muslijua. Ovo je pri put da poziv za otcepljenje dela terirorije dolazi od strane suverene države kao što je Albanija - rekao je Vulin.

Albanski premijer Edi Rama izjavio je pre nekoliko dana da se ne može isključiti unija Albanije i Kosova, ako ne bude šanse za članstvo zemalja Zapadnog Balkana u EU, dok je predsednik Kosova Hašim Tači rekao da će, ukoliko EU "zatvori vrata" Kosovu, "svi Albanci regiona živeti u jednoj jedinstvenoj državi kako bi se nastavilo dalje sa integracijom u evropsku porodicu".

Prema oceni Vulina, "EU treba da smogne hrabrosti i da osudi izjavu Edija Rame, isto tako i NATO čija je Albanija članica". Vulin je rekao i da se treći rat na Balkanu neće voditi na teritoriji samo jedne zemlje već da postoji opasnost da zahvati i više zemalja regiona.

-Nijedan balkanski rat nije se vodio na teritoriji samo jedne zemlje, a NATO treba da obuzda Albaniju da ne zvecka oružjem. Mi nemao nijednu dečju glavu za bacanje -  rekao je Vulin. On je naveo da je to razlog zašto niko ne treba da pita Srbiju zašto nabavlja "migove" i drugo oružje jer se to radi da bi Srbija bila jaka i snažna i da može da zaštiti svoje interese.

Vulin je rekao da je pokretanje tema o otcepljenju opasno i iz razloga što na Balkanu nema zemlje u kojoj ne živi bar jedan narod koji bi voleo da živi negde drugde. -Vlada Srbije se trudi i uvek će se truditi da sačuva mir, ali nikada do sada nismo imali ovako otvoren poziv za rat od strane jedne suverene zemlje kao što je Albanija- rekao je Vulin.

#Albanija

#Aleksandar Vulin

'