AKTUELNO

Temperaturni šok koji je usledio u sredu zahlađenjem, kišom i snegom, dočekao nas je nespremne, iako su meteorolozi danima najavljivali niže temperature.

Kako bismo ove dane lakše pregurali, ali i kako bismo se pripremili za buduće dane (sredinom sledeće nedelje očekuje nas 26 stepeni), pozvali smo doktorku Nadu Macuru koja nam je dala nekoliko korisnih saveta.

Doktorku Macuru poziv je zatekao u trolejbusu. Odmah na početku razgovora priznala je da njoj ova kiša nimalo ne smeta.

- Ja volim ove dane... Obučem se adekvatno, uzmem kišobran i ništa mi nije teško. Trenutno sam u troli, ali bih komotno mogla i da pešačim. Samo mi je bitno da ne duva vetar i da ja svoj kišobran mogu pravilno da držim - rekla nam je Macura.

Prema njenim rečima bitno je da se dobro obučemo, obujemo čizme, stavimo kapuljaču na glavu i zime nema... Po zahlađenju i Hitna pomoć je imala manji broj intervencija.

- Imali smo manji broj intervencija. Ovakvo vreme ne prija pre svega srčanim bolesnicima. Hladno je, sužavaju se krvni sudovi, dolazi do pojave povećanog krvnog pritiska. Na niže temperature odreagovali su i astmatičari jer je vlažnost vazduha povećana - kaže Nada Macura.

Doktorka je priznala da ju je iznenadilo to što su noćas reagovali psihijatrijski bolesnici.

- Psihijatrijski bolesnici su odreagovali u prvoj polovini noći što je mene baš začudilo, jer obično reaguju kada su više temperature. Njihov reakcija je više bila usmerena ka depresiji nego ka agresiji. Ovi dani i zdravim osobama donose blagu depresiju, pre svega zbog nedostatka sunca -  kaže Macura i dodaje da se s ovakvim vremenom javljaju i "blaže virusne infekcije s povećanom telesnom temperaturom do 37,5 stepeni".

Novi šok - sledeće nedelje

Pošto meteorolozi već za sledeću nedelju najavljuju 26 stepeni, pitali smo doktorku kako da se pripremimo na taj, novi, temperaturni šok. Ovoga puta iz hladnog u toplo.

- E onda ćemo imati haos! Očekujem povećan broj intervencija. To je sigurno, jer uvek kada idemo iz toplog u hladno smanjuje se broj intervencija, a kada se ide ka toplom broj intervencija se povećava. Savetujem svima da, koliko god mogu, vode pravilan način života: da ne izbegavaju doručak, uzimaju vitamine, adekvatno se oblače, provode što više vremena u prirodi, iskoriste predstojeće prvomajske praznike... Očekuje se pogoršanje stanja kod hroničnih bolesnika, naročito onih koji imaju problem sa pritiskom, a manji problemi čekaju i astmatičare - zaključuje Macura.

#Iznenađenje

#Temperatura

#Zima

'