AKTUELNO

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je danas hrvatsku predsedicu Kolindu Grabar Kitarović da osudi odluku o dodeli nagrade Grada Zagreba za film i pozorište reditelju filma "Jasenovac -istina" Jakovu Sedlaru i zatraži o odbornika gradske skupštine da preispitaju svoju "sramnu i skandaloznu" odluku.

Isti poziv Linta je uputio Delegaciji EU u Zagrebu, Ambasadi SAD i ambasadama država članica EU u Zagrebu.

Ocenivši da je odluka Gradske skupštine o dodeli nagrade Sedlaru "skandalozna i sramna", Linata je poručio da je reč o autoru profašističkog dokumentarnog filma u kome poriče genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima koji se desio u Drugom svetskom ratu.

Rečje o čoveku, kaže Linta, koji širi otvorenu mržnju i poziva na nasilje prema Srbima jer su tobože stvarali mit o ustaškom Jasenovcu zbog čega su 'Hrvati postali u Hrvatskoj građani drugog reda".

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, Linta kaže da je Sedlar jasenovački logor smrti i istrebljenja nazvao je "sabirnim i radnim", te da je pravi logor smrti postao tek nakon Drugog svetskog rata.

Linta napominje da, "iako je Sedlar otvorenim pozivanjem na mržnju i nasilje prema Srbima" prekršio član 325. stav 4 Krivičnog zakona, kojim se propisuje kazna do tri godine zatvora, Državno tužilaštvo još uvek nije podiglo optužnicu protiv njega, a smatra da to nije realno ni očekivati.

#Miodrag Linta

#Skandal

#Zagreb

'