Info
ZABAVAAKTUELNO
globaltel

vesti

OPAKA BOLEST: U Srbiji od raka jajnika godišnje oboli 700 žena


Rak jajnika godišnje odnese više od 450 života.


To je deseti najučestaliji rak kod žena, peti po smrtnosti od svih kancera koji pogađa žene, a prvi po smrtnosti od svih ginekoloških kancera, rečeno je danas u Institutu za onkologiju gde su održana svojevrsna otvorena vrata na temu raka jajnika.

 U svetu se godišnje registruje 250.000 novih slučajeva obolelih od raka jajnika, a 140.000 žena izgubi bitku sa ovom bolešću.

Postoji nekoliko faktora rizika koji mogu da utiču na razvoj karcinoma jajnika kao što su godine starosti, broj trudnoća, lična istorija raka dojke, jajnika, debelog creva ili rektuma, dugoročna upotreba terapije zamene hormona i gojaznost. 

Jedan od faktora rizika je i genetska predispozicija ? približno 10 odsto do 15 odsto karcinoma jajnika se razvijaju pod uticajem mutiranih BRCA1 i BRCA2 gena. 

Prisustvo BRCA mutacija nije ograničeno samo na pacijentkinje sa porodicnom anamnezom i mlade životne dobi.

U poslednjih godinu dana na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije ciljano je testirano više od 50 bolesnih žena kojima je već dijagnostikovan rak jajnika, od kojih 11 žena ima pozitivne rezultate, odnosno BRCA mutirani karcinom jajnika, a njih 7 se već nalazi na savremenoj personalizovanoj terapiji održavanja.

Rani znaci i simptomi raka jajnika su nespecifični pa se bolest uglavnom otkriva u odmakloj fazi.

Nespecifični simptomi na koje treba obratiti pažnju su oticanje stomaka, naglo povećanje telesne težine, nadimanje, bol u predelu karlice i osećaj pritiska u stomaku, osećaj sitosti odmah po započetom obroku, često i naglo mokrenje, bol u toku seksualnog odnosa, zatvor.

Komentari • 0


povezane vesti