AKTUELNO

Više tužilaštvo u Zaječaru zatražilo je od suda da Vladicu Rajkovića (28) iz sela Vratarnica osudi na maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina zbog ubistva trogodišnje devojčice Anđeline Stefanović i još 15 godina zatvora jer ju je silovao.

Pored toga, tužilac je tražio i da sud izrekne još 10 godina zatvora Rajkoviću za ubistvo Dragane Stanković koje je izvršio nekoliko godina ranije.

Punomoćnik porodice Stefanović, advokat Maja Atanasković tražila je maksimalne kazne za Rajkovića - 40 godina za ubistvo Andeline i 20 godina za silovanje. Po našem zakonu je međutim, moguće da sud izrekne jedinstvenu kaznu od ukupno 40 godina zatvora za sva krivična dela, jer naše pravo ne poznaje "sabiranje kazni".

Foto: Telegraf

Objavljivanje presude zakazano je za 4. april u 13 časova, saopštila je Fondacija Tijana Jurić najavljujući da će ovaj slučaj ispratiti do kraja, a da će zatim u javnost izaći sa zahtevom da se uvede kazna doživotnog zatvora. Branilac Rajkovića je u završnoj reči predložio sudu da njegovom branjeniku ublaži kaznu zbog smanjene uračunljivosti "jer je bio pod dejstvom alkohola".

Rajković (28) je na početku suđenja 7. marta priznao da je odgovoran za smrt trogodišnje devojčice, ali je negirao da ju je ubio i silovao.

On je tvrdio da je devojčicu, koju je oteo sa rođendana svoje jednogodišnje bratanice 9. jula 2016. godine, nosio na ramenima te da su zajedno pali, negirajući navode optužnice - da ju je udario kamenom (prečnika 25 sa 30 centimetara) po glavi. Takođe je negirao da ju je silovao.

On je optužen da je devojčicu odveo je do šume udaljene oko 700 metara od prvih seoskihkuća i tu je u jarku silovao. Nakon toga, detetu je, kako se sumnja, presudio udarcima kamenjem i rukama.

#Dete

#Suđenje

#Ubistvo

#Vladica Rajković

'