AKTUELNO

Ona kaže da je sva dokumentacija, koja je tražena, spremna.

Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je  da neće biti razloga da francuski sud u Kolmaru odbije zahtev Srbije za izručenje Ramuša Haradinaja, jer mu je dostavljena sva tražena dokumentacija, a pre tri dana su poslati i odgovori na sva dodatna pitanja.

Prema njenim rečima, ono što je bilo sporno je dužina kazne koja može da se izrekne s obzirom da je ranije krivično zakonodavstvo za zločin protiv čovečnosti predviđalo kaznu do 20 godina zatvora, dok je kasnije ta kazna izmenjena i postoji mogućnost izricanja kazne od 30 do 40 godina zatvora.

- Postavlja se pitanje koji je krivični zakon važio u vreme izvršenja dela koja se Ramušu Haradinaju stavljaju na teret, odnosno da li postoji blaži zakon koji se treba primeniti, tako da smo dostavili izvode svih zakonskih odredbi koje su važile od 1999. go danas, kako Krivičnog zakonika tako i Zakona o krivičnom postupku - rekla je Kuburović novinarima.

Ona je napomenula da će nadležni organi oceniti šta će u konkretnom slučaju da primene, kao i da veruje da su poslati odgovori već stigli u francuski sud u Kolmaru.

Haradinaj do daljnjeg u Kolmaru

Apelacioni sud u Kolmaru ima zadatak da utvrdi ispunjenost uslova za izručenje koje predviđa Evropska konvencija o ekstradiciji, koja ne oročava donošenje odluke, dok se postupak odlučivanja tog suda vodi u skladu sa procesnim zakonima Francuske.Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a u januaru je proširena novim optužbama i novim dokazima koji su prosleđeni sudu u Kolmaru. Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na KIM, ali je 2012. pravosnažno oslobođen svih optužbi. Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio krivična dela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na KIM u toku 1998. i 1999. godine, a reč je, kako je Beograd saopštio, o delima koja nisu bila predmet su?enja pred Haškim tribunalom.

Ministarstvo pravde Srbije je u petak poslalo odgovore na dodatna pitanja sudu u francuskom gradu Kolmaru. Odgovore na pitanja dalo je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine koje vodi istragu protiv Haradinaja zbog sumnje da je počinio ratne zločine na Kosovu i Metohiji.

Apelacioni sud u Kolmaru je početkom meseca tražio da mu se do kraja marta dostave objašnjenja zakonskih odredbi koje se odnose na dela za koja se Haradinaj tereti u Srbiji, budući da je za 6. april zakazan nastavak rasprave o zahtevu Srbije za izručenje Haradinaja.

Francuski sud je u dva navrata odlagao odluku o zahtevu, odnosno davanje mišljenja povodom zahteva Srbije za izručenje Haradinaja.

#Ministarstvo pravde

#Nela Kuburović

#Ramuš Haradinaj

#dokumenta

'