AKTUELNO

Vše medijskih kuća osudilo je napad na redakciju Informera i smatra da je ponašanjem predsedničkog kandidata Vuka Jeremića i njegovih pristalica izvršen pritisak na slobodu medija, slobodu govora i izveštavanja, ne samo te redakcije, već celog medijskog prostora u Srbiji.

Redakcije Srbija Danas, Telegraf, Srpski Telegraf, Studio B, Politika, Pink.rs, RTV Pink, Pink Crna Gora, Pink BH, Pink Slovenija, 24 online, Novosadska TV i Večernje Novosti u zajedničkom saopštenju osudile su taj „sraman napad”.

„Kao novinari ogorčeni smo i osećamo da je naše pravo da pitamo, istražujemo, izveštavamo zbog ponašanja predsedničkog kandidata Vuka Jeremića ugroženo onim trenutkom kada novinarima, koje je njegov tim ocenio kao 'nepodobne', nije dozvoljeno da prisustvuju konferenciji Nataše Jeremić”, rečeno je u saopštenju.

Smatramo da je sramotno i nedopustivo, da zbog predsedničke kampanje i podizanja sopstvenih rejtinga, novinari budu zloupotrebljeni i okarakterisani kao nestručni, poručuju iz tih redakcija.

„Osuđujemo jučerašnji napad na redakciju dnevnog lista Informer jer ista stvar može se sutra dogoditi i pred vratima naših redakcija. Želimo da bez straha dolazimo na posao, a jučerašnjim činom pristalica Vuka Jeremića uskraćena nam je ne samo novinarska sloboda, već i sloboda svakog državljanina Srbije garantovana Ustavom naše zemlje”.

Takođe dodaju i da osuđuju to što je novinarska profesija iskorišćena u svrhu predizborne kampanje i što je novinarima uskraćeno da rade svoj posao i iskoriste pravo da svima postavljaju pitanja.

Oni su pozvali sve kolege da im se priključe u osudi kako se ista situacija ne bi ponavljala ispred njihovih vrata, a od svih novinarskih udruženja - da hitno reaguju i osude kršenje medijske slobode.

Pozvali su predstavnike Evropske unije i diplomatska predstavništva da reaguju zbog ugrožavanja medijske slobode koja je, podvlače, danas na delu u Srbiji.

„Kome se ne sviđa šta piše u novinama ne mora da ih kupi, kome se ne sviđa šta piše na portalima ne mora da ih čita, kome se ne sviđa šta je na programu televizija može da promeni kanal, a mi kao novinari tražimo samo svoje pravo da imamo slobodu da o aktuelnim događajima izveštavamo, pišemo i prisustvujemo svim konferencijama” rečeno je u saopštenju.

#Informer

#Mediji

#Napad

#Vuk Jeremić

'