AKTUELNO

Brisel razmišlja o uvođenju sankcija Makedoniji ukoliko makedonski predsednik Đorđe Ivanov ne omogući formiranje vlade u skladu sa Ustavom.

Briselska četvorka, predvođena evropskim komesarom Johanesom Hanom, koja je u utorak, 21. marta boravila u Skoplju, zastupa stav da stranke, iza kojih stoji većina u parlamentu treba da požure i što pre konstituišu parlament i formiraju vladu.

Sa druge strane građani Skoplja nastavljaju proteste. Masovno su podržali građansku inicijativu "Za zajedničku Makedoniju" i sinoć ponovo poslali poruku za očuvanje unitarnosti i suverenosti Makedonije.

Foto: Tanjug

Politički analitičar Toni Naumovski smatra da Zoran Zaev i SDSM treba da se urazume i da se u Makedoniji održe novi izbori.

- Novi izbori su najbolje rešenje - da narod kaže da li želi Tiransku platformu ili ne, kao i da li su Srbi genocidan narod jer je ovo izborna prevara. To nije ono za šta su građani glasali, to je ucena - rekao je Naumovski za Pink i objasnio da pre izbora niko nije pominjao Tiransku platformu.

On je objasnio da postoji i drugi scenaro, a to je da se vlada uz podršku međunarodne zajednice formira bez mandata, što bi, kako je ocenio, bilo državni udar i to ne sme da se desi. U tom slučaju bi, dodao je, usledilo hapšenje pučista.

Foto: Tanjug

Naumovski kaže da je želja onih koji zastupaju Tiransku platformu stvaranje Velike Albanije i da se Makedonija protiv toga mora boriti. Prema njegovim rečima, 20 poslanika nameće antisrpske i antimakedonske ideje što je potpuno neproihvatljivo.

- Moraju da se urazume i sklone Zaeva sa liderske pozicije i dovedu drugo rukovodstvo, a potom da se raspišu novi izbori - rekao je Naumovski.

#Izbori

#Makedonija

#Protest

'