AKTUELNO

Ovo je najteži napad u Velikoj Britaniji nakon bombaškog napada 7. jula 2005. za koji su odgovornost preuzeli simpatizeri Al Kaide, a u kojima je u londonskom gradskom prevozu poginulo 56 ljudi.

Juče je ispred zgrade britanskog parlamenta u Londonu izveden teroristički napad, za koji se sumnja da je povezan sa islamskim terorizmom. Kako je saopšteno iz policije ubijene su četiri osobe, dok je 40 povređeno, od čega je sedam u kritičnom stanju. Ubijen je i napadač. Kako prenose svetski mediji, odgovornost za napad preuzela je Islamska država.

Policija otkrila identitet napadača

Britanska policija otkrila je ime napadača. Radi se i Halidu Masudu (52), rođenom u Kentu. Masud je koristio brojna lažna imena. Protiv njega nisu bile pokrenute istrage niti je bilo indicija o planiranju bilo kakvog napada. Bio je poznat policiji zbog nelegalnog posedovanja oružja i kršenja javnog reda i mira.

- Napad je izveo vojnik Islamske države, odgovarajući na poziv za napad na građane koalicionih država - piše novinska agencija terorističke organizacije Amak.

Britanska permijerka Tereza Mej izjavila je ranije danas da će ime napadača biti objavljeno kada operativne okolnosti dozvole, da se radi o čoveku britanske nacionalnosti i da je odranije poznat britanskim obaveštajnim službama.

Mej je dodala da policija smatra da je napadač delovao sam, ted a ne postoje indicije o planiranim novim napadima.

- Sudeći prema dosad otkrivenim detaljima, napadač je bio inspirisan islamističkom ideologijom. Opasnost je realna, ali javnost ne treba da paniči - izjavila je Mej.

Policija je ubrzo nakon događaja objavila fotografiju napadača za koga se sumnja da je automobilom pokosio ljude na Vestminsterskom mostu, a potom nožem ranio policajca.

Foto: Tanjug

Stravične fotografije sa mesta događaja preplavile su internet, a na internet se pojavio i video snimak automobila koji se kreće Vestminsterskim mostom, pri čemu žena koja se njime kretala pada u reku Temzu. Kako je kasnije otkriveno, radi se o rumunskoj državljanki koja je u London došla da bi sa momkom proslavila njegov rođendan.

Nije poznato da li je žena sama u strahu skočila u reku, ili je odgurnuta kretanjem automobila. Ona je zadobila teške povrede glave i oštećenje pluća.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Policija je juče tokom racija uhapsila sedam i danas još jednu osobu zbog sumnje da je povezana sa napadom u Londonu. Policija racije vrši kako u Londonu, tako i u drugim delovima države.

Foto: Tanjug

Poruke solidarnosti i podrške nakon terorističkog čina u Londonu

Zvaničnici širom sveta uputili su reči podrške i solidarnosti, ističući da jeu borbi protiv terorizma važno jedinstvo.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan osudio je napad navodeći da Turska "deli bol Ujedinjenog Kraljevstva".

Solidarišemo se sa Britanijom, našim prijateljem i saveznikom, protiv terorizma - najveće pretnje svetskom miru i bezbednosti - poručio je Erdogan.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da napad ispred britanskog parlamenta naglašava potrebu za zajedničkom borbom protiv terorizma. U pismu upućenom britanskoj premijerki Terezi Mej on je kazao da se "terorističke snage ponašaju na podmukao i ciničan način".

Neophodno je ujediniti napore svih članica međunarodne zajednice kako bi se suprotstavili terorističkim pretnjama - napisao je Putin u pismu.

I predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić uputio je pismo saučešća britanskoj premijerki Terezi Mej, u kome se, između ostalog, kaže da ovaj stravičan akt terorizma, koji nema mere i ne zna za granice, mora da nas održi ujedinjene u naporima da se odlučno borimo protiv zla.

Iskreno smo zaprepašćeni i ožalošćeni užasnim događajem u britanskoj prestonici. Ovaj stravični akt terorizma, koji nema mere i ne zna za granice, mora da nas održi ujedinjene u naporima da se odlučno borimo protiv zla, koje preti da podrije civilizacijske i društvene vrednosti, a koje mi pokušavamo da sačuvamo na dobrobit svih ljudi. U ime Vlade Republike Srbije i svoje ime, upućujem najdublje saučešće porodicama žrtava, Vama i Vladi Ujedinjenog Kraljevstva, a povređenima želim brz oporavak - navodi se u saučešću premijera Vučića.

Foto: Tanjug

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk na svom nalogu na Tviteru napisao je da su njegove misli sa žrtvama napada u Vestministeru.

- Evropa stoji čvrsto sa Velikom Britanijom protiv terorizma i spremna je da pomogne - poručio je Tusk.

Nemačka kancelarka Angela Merkel navela je u saopštenju da je s tugom primila vest o današnjem incidentu u Londonu i poručila da su njene misli sa njenim "britanskim prijateljima i svim građanima Londona", naročito onima koji su povređeni tom prilikom.

Američki predsednik Donald Tramp razgovarao je danas telefonom sa britanskom premijerkom Terezom Mej o događajima u centru Londona, koji britanska policija tretira kao "teroristički incident".

Američki državni sekretar Reks Tilerson je osudio napad ispred britanskog parlamenta i izrazio saučešće porodicama nastradalih.

Papa Franja uputio je telegram saučešća za žrtve napada u Londonu. Papa je u telegramu naveo da je "duboko rastužen" zbog vesti o "tragediji" koja se dogodila u centru Londona.

On je dodao da se moli za "božansku snagu i mir" porodicama povređenih i umrlih.

#London

#Napad

#Terorizam

#Velika Britanija

'