AKTUELNO

Francuski proizvođač gumenih creva za rashladne uređaje na automobilima Hačinson otvorio je novi proizvodni pogon u Rumi.

Fabrika Hačinson (Hutchinson) otvorena je 2016, prostire se na 6.000 kvadratnih metara i zapošljava 200 radnika.

Kako je ranije najavilo rukovodstvo opštine Ruma, do kraja 2017. posao u francuskoj kompaniji trebalo bi da dobije još 400 ljudi, a predstavnici kompanije istakli su da će gumena creva biti namenjena kako za Srbiju, tako i za izvoz u Italiju i Nemačku.

Investicije Hačinsona u Rumi trebalo bi da dostignu oko 7,3 miliona evra, a Vlada Srbije se obavezala da će finansirati izgradnju prečistača za tu kompaniju, čija je predračunska vrednost oko 900 hiljada evra. Hačinson snabdeva automobilske gigante poput Mercedesa, Fijata, Suzukija i Renoa.

Premijer Srbije je na otvaranju novog pogona fabrike čestitao radnicima na njihovoj posvećenosti radu i uspešno završenoj obuci.

Foto: Tanjug

- Prevezišli smo broj zaposlenih, tako da će sledeće godine u Hačinsonu raditi 1.000 ljudi - rekao je premijer, dodajući da je srećan što se posao razvija odlično.

Kako je istakao, radnici su vešti i francuskoj fabrici donose dobar posao. Francuske kompanije u Srbiji zapošljavaju oko 10.000 ljudi, ali se nada da će se taj broj povećati u budućnosti.

- Pomoći ćemo fabrici, opštini Ruma i svim opštinama Sremskog okruga - rekao je premijer, dodajući da su uspesi i pobede nova zaposlenja i izvesna bolja budućnost.

On je predstavnike francuskih kompanija pozvao da ulažu u Srbiju, ističući da bolje države od Srbije u Evropi za ulaganje ne postoji.

- Prijateljstvo sa Francuskom nikada nije dovođeno u pitanje. Nastavićemo da radimo na svojim obavezama i da se trudimo da budemo deo evropskog društva - poručio je premijer u Rumi.

Foto: Tanjug

Odgovarajući na pitanja novinara, premijer je rekao da je ponosan jer fabrika ima dva pogona i da će umesto 200 zaposliti 1.000 ljudi.

Ovakve investicije, kako je istakao, mogu mnogo da doprinesu dovođenju novih investitora u Srbiju. Kako je najavio, razgovaraće sa Putinom o dolasku kompnije koja proizvodi automobilske mašine koje će se izvoziti u Evropu.

- Investicije stalno dolaze, a mi treba da ojačamo preduzetnički duh i privatni sektor - smatra Vučić.

Foto: Tanjug

Sa Putinom će, kako je najavio, razgovarati o razvoju ekonomskih odnosa i trgovinskoj razmeni. Cilj je dovesti ruske kompanije u Srbiju, ali i izvoziti finalne srpske proizvode u Rusku Federaciju.

- Putin je najvećim delom orjentisan na ekonomska pitanja i jačanje farmaceutske industrije. On će u maju predstaviti plan izlaska Rusije iz krize, što će biti značajno kako bismo videli njihove metode i ugledali se na njih - rekao je premijer, dodajući da će sa njim razgovarati o ekonomiji, kulturnoj i vojno-tehničkoj saradnji.

#Aleksandar Vučić

#Fabrika

#Ruma

'