AKTUELNO

Više od 2.000 osoba zadržano je u pritvoru tokom prošle nedelje zbog sumnje da su povezane sa terorističkim organizacijama ili neuspelim pokušajem vojnog puča u Turskoj u julu 2015. godine, saopštilo je danas tursko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Kako se navodi u saopštenju, od 2.063 osoba zadržanih u pritvoru radi ispitivanja, 999 je osumnjičeno za povezanost sa Radničkom partijom Kurdistana, koju SAD, Turska i Evropa smatraju terorističkom organizacijom.

Pored toga, 966 osoba je pritvoreno zbog sumnje da su povezani sa muslimanskim sveštenikom Fetulahom Gulenom, koji živi u egzilu u SAD, a kojeg Ankara smatra odgovornim za organizovanje neuspelog pokušaja puča.

U pritvoru je 70 osoba zadržano zbog navodne povezanosti sa Islamskom državom, dok je još 28 zadržano zbog sumnje da su povezani sa "levičarskim terorističkim organizacijama", dodaje se u saopštenju.

Ističe se i da je 24 militanata "neutralizovano" u operacijama tokom protekle nedelje, od kojih je 13 ubijeno.

Više od 40.000 osoba uhapšeno je u Turskoj posle neuspelog pokušaja vojnog puca 15. jula prošle godine, dok je više od 100.000 smenjeno ili suspendovano u vojnom, civilnom ili privatnom sektoru.

#Hapšenje

#Puč

#Turska

'