AKTUELNO

Nova zakonska rešenja, koja stupaju na snagu 1. juna, biće od velike pomoći ženama koje su žrtve nasilja.

Koordinatorka Sigurnih kuća Vesna Stanojević kaže da nova zakonska rešenja bude nadu da će se stvari promeniti, ali da treba računati i na to da jedan zakon ne može sve da reši.

Foto: Medija centar Beograd

Novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, koji je donet u novembru prošle godine, a na snagu stupa 1. juna, donosi nekoliko dobrih rešenja, koje će, kako ocenjuje Stanojević, biti od velike pomoći ženama.Zakon je donet u novembru prošle godine , a na snagu stupa 1. juna.

Stanojević je ukazala da je zakonom predviđena mogućnost da policija iseli nasilnika iz stana na 24 sata, a nakon toga tužilac može da mu produži pritvor do 30 dana.

- Ranije se dešavalo da nasilniku bude određen pritvor do 48 sati, a on izađe i ranije i onda ponovi nasilje nad ženom - kazala je Stanojević.

Osim privremenog udaljenja nasilnika iz kuće i zabrane kontaktiranja i prilaska žrtvi, Zakon predviđa i koordinisani rad i saradnju javnih tužilaštava, policije i centara za socijalni rad kroz zajedničko telo.

O slučajevima nasilja u porodici vodiće se evidencije to je, po novom zakonskom rešenju dužnost policijske uprave, osnovnog suda, osnovnog javnog tužilaštva i centra za socijalni rad.

Međutim, moguće su zloupotrebe novog Zakona, smatra Aavokat Svetlana Radić.

- Neke stavke ovog zakona su dobre i čine ga boljim od prethodnog, ali se mora strogo voditi računa i sprovoditi temeljna istraga svakog slučaja posebno – kaže Radićeva za portal Pink.rs

Ono što je mana ovog Zakona jeste teško dokazivanje nekog oblika fizičkog nasilja, recimo šamara.

- Kako ćete dokazati da je stvarno bilo šamara? Moguće je da žena lažno prijavi muškarca kako bi ga izbacila iz stana, moguće je i da deca lažno prijave roditelje za nasilje, ljuta jer im se ne ispunjavaju želje – ističe Radićeva, dodajući da je zato bitno odrediti i kaznu za lažno prijavljivanje.

Foto: Pixabay.com

Štićenice Sigurne kuće, kako je za naš portal rekla koordinatorka Stanojević, nisu bile raspoložene za davanje izjava, ali se čini da ne očekuju mnogo od novog Zakona o nasilju u porodici.

- Morate razumeti, dosta ih je potresla i jučerašnja poseta ministara i ponovno prisećanje na sve što su preživele - rekla je Stanojević, dodajući da se nada da će im se stav o novom Zakonu promeniti, kada počne da se primenjuje.

- Nemaju poverenja u sva obećanja koja im se daju, iako im govorimo da je takav pristup pogrešan i da treba da veruju u to da će ovaj Zakon doneti drastične promene. Njihov odgovor bio je "Dobro, videćemo" - kaže Stanojević, koja očekuje mnogo od 1. juna.

S druge strane, M. K. (39) iz Beograda, samohrana majka koja je prošla pakleni razvod, obradovala se ovoj vesti.

Kako je izjavila, vest o novom Zakonu o nasilju u porodici je verovatno najbolja vest koju je pročitala poslednjih godina.

Mnogo je žena koje se i ne vide u nekim statistikama, koje nisu nikada išle u Sigurnu kuću, ali koje prolaze određeni vid nasilja. I za mene su nekada priče o nasilju nad ženama bile samo jedna tema i neke brojke, dok nije i meni počelo da se dešava. A počelo je posle 20 godina poznanstva, veze od kojih smo deset bili u braku. Ja sam se udala za mladića koji je bio divan, plemenit, zabavan. Godinama smo odrastali zajedno, stvarali dom i porodicu. A onda se, jednostavno, nešto desilo sa njim. Poslovi, lične krize, alkohol i sve više alkohola, dugovi, gubitak posla... Postao je neko koga nisam mogla da prepoznam. I počne tako što vas psihički maltretira, pa vam razbije telefon, pa vas pljune... Pa kada sve predugo traje i probate da mu pomognete i vidite da pomoći nema, a zbog deteta koje to gleda i pati, pokrenete razvod - počne pakao koji se završi policijskom intervnencijom... Od udaraca i šamara do toga da je u alkoholisanom stanju i dete udario.

Kako kaže M. K. dobila je podršku socijalne službe i policije, ali to nije bilo dovoljno.

- On bi se vracao, moj pakao se nastavljao, sve do poslednjeg puta kada je pritvoren. Sve je predugo trajalo, procesi su bili predugi, a ovaj Zakon sada olaksaće život i ženama, i službama koje će efikasnije rešavati sve probleme oko porodičnog nasilja i nasilja nad ženama. I samo bih poručila svim ženama - verujte mi, i zapamtite - jednom nasilnik, uvek nasilnik. Nemojte misliti da će proći. Neće. Ako vas je jednom udario, udariće vas ponovo. Samo će biti sve gore i gore – rekla je M. K.

Pink.rs

#Nasilje

#Vesna Stanojević

#Žena

'