AKTUELNO

Ovaj sporazum je moguć kada je neko ko je učinio prekršaj svestan svoje krivice, i želi brzo, zakonito i efikasno da reši problem.

Građani sve više koriste sporazume o priznanju prekršaja kako bi što pre i što jednostavnije rešili problem prekršaja.

Predsednik prekršajnog suda u Beogradu Milan Marinović izjavio je da sporazumi postoje za sve prekršaje, sem za najteže, pa tako, ako je u pitanju čak i vožnja pod dejstvom alkohola, moguće je sporazumno odgovarati za ovaj prekršaj. Sporazum je moguć samo pod uslovom da u prethodnoj godini nije bilo više od jednog prekršaja.

Foto: TV Pink

- Nakon prekršaja, intervencije saobraćajne policije i saslušanja potpisuje se sporazum. On se dobija u sudu i od suda, a ne na mestu – objasnio je Marinović.

U Beogradu je tokom prošle godine potpisano 36.000 sporazuma, mesečno oko 5.000, a, kako ističe Marinović, sve ih je više.

- Sporazumi su dobri jer su jeftiniji od plaćanja kazne, nema potrebe da građani ali i saobraćajni policajci dolaze u sud više puta, tako da je sve praktičnije i komfornije – rekao je Marinović, gostujući na televiziji Pink, dodajući da sporazum pruža pogodnosti za sve one koji uredno izmiruju svoje obaveze, te su moguće i manje novčane kazne u odnosu na redovni postupak.

Kako je istakao, sporazum ima preventivni karakter, jer je mogušće da se svakome dese greške. Sporazum se, kako je istakao, odnosi i na strane državljanje koji imaju prebivalište u Srbiji, ali i na strance.

- Kod nekih koji se ne zadržavaju dugo u državi, vodi se skraćeni ili ubrzani postupak, ali je on isti za sve – izjavio je Marinović.

I. P.

#Beograd

#Kazna

#Policija

#Sporazum

#Sud

'