AKTUELNO

Rast bankarskih kredita preduzećima u evrozoni potonuo je u septembru, što ukazuje na to da se ekonomsko usporavanje bloka na kraju "prelilo" na kreditnu aktivnost nakon perioda neverovatne otpornosti, pokazali su danas podaci Evropske centralne banke (ECB).

Rast kreditiranja privrede usporio je na 3,7 procenata prošlog meseca sa 4,3 odsto u avgustu, što najsporija stopa od januara ove godine. Stopa rasta kreditiranja stanovništva je istovremeno u septembru ostala stabilna na 3,4 procenta, prenosi Rojters.

U nadi da će uspeti da zaustavi dugotrajno ekonomsko posrtanje, ECB je prošlog meseca odobrila novu rundu finansijskih podsticaja, koja je delimično usmerena na banke kako bi one nastavile da odobravaju kredite realnoj ekonomiji, čak i ako dugo očekivani oporavak ne uspe da se materijalizuje, navodi britanska agencija.

Godišnja stopa rasta novčane mase M3, koja često služi kao pokazatelj buduće aktivnosti, usporila je na 5,5 odsto u septembru sa 5,8 procenata u avgustu, podbacivši u odnosu na očekivanja analitičara koji su predviđali rast od 5,7 posto.

#Banka

'