AKTUELNO

Izjavu Haki Rugove da Srpska lista nije poželjna u vladajućoj koaliciji u Prištini, Drecun komentariše kao poruku da je srpski narod nepoželjan za suživot na KiM.

Srpska lista će imati mesto u vladi po ustavu tzv. Kosova, ali neće biti deo vladajuće koalicije Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Samoopredeljenja, izjavio je član predsedništva DSK Haki Rugova.

Kako je istakao, DSK su otvoreni za sve stranke osim za Demkoratsku partiju Kosova (DPK) i Srpsku listu. Kako je Rugova istakao, Srpska lista ima mesto u vladi koje joj pripada, ali nije ključna za formiranje Vlade na KiM.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže da ovu izjavu treba shvatiti oprezno, jer pre svega treba utvrditi da li je to zvanični stav.

- Ako Srpska lista ne bude činila većinu, to znači da ta većina ne treba da ima njenu podršku naročito kada je u pitanju interes Srbije. Videćemo stav Kurtija, ali ovo jeste pokušaj da se izađe iz dosadašnjeg okvira – kazao je Drecun.

Izjavu Rugove Drecun kometariše kao poruku da srpski narod nije poželjan na KiM.

- Što se Srbije tiče, ona će uvek biti prisutna tamo, jer to jeste naša teritorija. Uvek će tako biti. Poruke koje se šalju pokazuje koliki je stepen netolerancije prema srpskom narodu i kolika je njegova nepsrepmnost za toleranciju i suživot na KiM. To zabrinjava jer se dobija od jedne umerenije opcije kao što je DSK, mada smo od Kurtija tako nešto i očekivali – kazao je Drecun.

On kaže da takve poruke mogu da stvore ozbiljan problem u daljim odnosima dva naroda.

- Ta nespremnost za suživot sa srpskim narodom je jako velika prepreka za bilo šta pozitivnije na KiM – smatra Drecun.

"Moramo da sagledamo mogućnosti Rusije po pitanju rešavanja problema KiM"

Rusija podržava Srbiju i spremna je da joj pruži neophodnu pomoć u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, poručio je ruski premijer Dmitrij Medvedev, u obraćanju poslanicima srpskog parlamenta tokom jednodnevne posete Beogradu.

Medvedev je istakao da se Rusija zalaže za isključivo mirno rešavanje postojećih problema, na osnovu Rezolucije 1244 UN, ali Drecun ističe da treba voditi računa jer Rusija, kako kaže, nije svemoguća.

- Medvedev je rekao da će pružiti podršku Srbiji da nastavi borbu da se saučuva naš integritet i suverenitet na Kosovu pogotovo kada je to napadnuto žestoko. Moramo da sagledamo koje su mogućnosti Rusije da nam pomogne. Ako imamo nerealna očekivanja onda će ta politika da nam se obije o glavu jer se ne ispunjavaju očekvianja. Oni mogu da nam daju podšku u UN u sprečavanju da Kosovo postane njihvova članica. Važno je da se spreči međunarodni kapaciteta. Rusija može da pomogne u ekonoskom razvoju i u energetskoj stabilnosti. Ova pruga koja se najavljuje da će biti izgrađena do granice sa Crnom Gorom biće od velikog značaja – rekao je Drecun, isitčući da Rusija može da pomgne i u razvoju borbenog i vojnog kapaciteta.

Kako je rekao Rusija će takođe biti prisutna u konačnom delu rešavanja statusa KiM.

- Rusija na više načina podiže naš kapacitet u borbi za KiM, ali i tu postoje ograničenja. Toga moramo da budemo svesni. Vidite da nema praktično granice između Kosova i Albanaije, takođe i dolazak albanskih vojnika na vežbe sa kosovskim vojnicima, a na takve stvari Rusija ne može da utiče – smatra Drecun.

#Milovan Drecun

'