AKTUELNO

Rusija pokazuje da ona ovde ima svoje interese, da se ona ovde bori za svoju zonu uticaja na Zapadnom Balkanu, i da se te bitne stvari po međunarodni poredak neće završavati bez njih

Dražen Ostojić, urednik Srpskog telegrafa, rekao je za Pink da je veoma značajno kada Medvedev dođe, pa i da ništa nije rekao, pošto su u pitanju vekovni međunarodni odnosi sa prijatlejima, a kako kaže, Rusi su pokazali da su nam oni pravi prijatelji.

Foto: TvPink Printscreen

- Sigurno je da je ta poseta jedan plus za našu zemlju. Medvedev se van protokola sreo sa predstavnicima Srpske liste sa Kosmeta, i iz prve ruke čuo probleme Srba koji su ionako iz dana u dan sve veći i teži – rekao je Ostojić i dodao da je Medvedev obećao pomoć u svakom pogledu.

- Kada je u pitanju američka ofanziva, mi nemamo ovakve izjave ni predsednika Vučića ni sagovornika da ima ikave pomoći, već samo poruke šta se očekuje od Srbije. Obično je to nešto nepovoljno za nas. Godinama unazad Amerikanci staju na stranu Albanaca i Albanaca sa Kosova. Jednostavno, velika je razlika između tih poseta američkih i ruskih zvaničnika – osvrnuo se Ostojić.

Foto: TvPink Printscreen

Kako je objasnio, poruka Rusije koju je preneo Medvedev – da će Rusija braniti Srbiju svim sredstvima nije značila upotrebu sile i naoružanje već upravo suprotno:

- To je poruka da se stane na stranu pravde konačno, da Srbija ima prijatelja koji će da je podrži, i da će da se izgura ono što je normalno po svim međunarodnim pravilima, a ne ono što se radilo u bliskoj ili malo daljoj prošlosti – naveo je on, i dodao da je dobro što je Medvedev došao u Srbiju i što je doneo ohrabrujuće poruke koje su povoljnje po Srbiju.

On se osrvnuo na to da će se predsednici Aleksandar Vučić i Vladimir Putin po 17. put sresti četvrtog decembra u Sočiju.

Ratko Femić, urednik političke rubrike u dnevnom listu ’’Kurir’’ rekao je da smo mi u Srbiji i u Beogradu mogli da osetimo i da vidimo ofnazivu Vašingtona odabirnom Metjua Palmera za izaslanika za Zapadni Balkan, pa potom i biranje Ričarda Grenela kako bi uticao na dijalog Beograda i Prištine.

Foto: TvPink Printscreen

- Ukoliko uporedite datume, videćete da je potvrđeno da će doći visoki zvaničnik Kremlja, a potom i da je to ruski premijer Medvedev, upravo nakon imenovanja Palmnera za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan – rekao je Femić i dodao da se to tumači kao zaustavljanje ofazive SAD.

- Rusija na taj način pokazuje da ona ovde ima svoje interese, da se ona ovde bori za svoju zonu uticaja na Zapadnom Balkanu, i da se te bitne stvari po međunarodni poredak neće završavati bez njih – objasnio je Femić dodajući da se pre svega misli na rešavanje pitanja Kosova i Metohije.

Kako je on naveo niko se nije iznenadio reakcijom hrvatskih i albanskih medija na prikaz sposobnosti Vojske Srbije prilikom posete Medvedeva:

- Ovo nije prvi prikaz sposobnosti naše vojske. Kad god je Dan vojske, i kada god imamo priliku mi to prikazujemo. Mi potpuno ne krijemo šta imamo i šta ulažemo. Država na taj način ne pokazuje samo vojnu moć, nego pokazuje koliko drži do sebe – rekao je on i dodao da dok je parada nema opasnosti da će nešto oružano da se desi.

#Politika

#Rusija

#SAD

#Srbija

#oružje

'