AKTUELNO

Ministar za rad osudio je ponašanje pristalica opozicije ispred galerije "Progres" ističući da paljenje knjiga pokazuje njihovo pravo lice. Dodaje da je važno čuvati kulturu i boriti se da se ovakvi i slični događaji ne ponove.

Protest ispred galerije „Progres“, tokom promocije knjige Gorana Vesića, budalaština je i glupost koja se mogla očekivati dok, sa druge strane, paljenje knjiga nije bilo očekivano i pokazalo je sliku i lice ljudi koji su učestovali u ovom aktu, rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, gostujući u emisiji „Kontravizija“ na TV Pink.

- Slika je govorila više od hiljadu reči. Svi se mi moramo boriti protiv ovakvih stvari i, kakve god da su knjige, niko nema prava da se bori protiv kulture – rekao je Đorđević, ističući da je dešavanje u galeriji „Progres“ bilo kulturni događaj, koji nije imao veze sa političarem Goranom Vesićem, već sa građaninom Beograda Goranom Vesićem.

Govoreći o zalaganju Ministarstva za očuvanje sećanja na istoriju i naše heroje, Đorđević kaže da je od 2000. do 2012. godine bilo pokušaja da se zaboravi naša kompletna istorija, da se o njoj se malo govorilo, nije se vodilo računa o spomenicima i memorijalima, o događajima kojima treba da se ponosimo, a da se danas radi na promeni odnosa prema istoriji.

Foto: TV Pink Printscreen

- Želimo da pokažemo poštovanje prema onima koji su se borili za našu zemlju, a najmanje što danas možemo da uradimo jeste da čuvamo tradiciju i da očuvamo sećanje na naše junake na najprimereniji mogući način. U tom smislu krenuli smo sa rekonstrukcijom naših memorijala, pa i Groblja oslobodilaca Beograda – kaže Đorđević.

Ističe da je prva faza uređenja Groblja gotova, da je osvetljenje potpuno drugačije i da će svetleti u tri različite boje: crvenom u čast Crvene armije, u bojama naše zastave, samim tim i ruske, za državne praznike, a samo belom svetlošću svim ostalim danima.

- To je iskazivanje poštovanja ove države za one koji su se borili za našu slobodu – kaže ministar.

Kada je reč o najavljenom Sajmu jednakih koji se održava od 23. do 27. oktobra, a čiji je organizator Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Đorđević kaže da je cilj posvetiti pažnju osobama sa invaliditetom i da se skrene pažnja na sve probleme koje oni imaju.

- Ovo je prilika da pokažemo da smo svi u državi i društvu jednaki – kaže Đorđević.

Celu ovonedeljnu epizodu emisije "Kontravizija" pogledajte u nastavku:

#Kontravizija

#Zoran Đorđević

'