AKTUELNO

Sve detalje posete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Srbiji pratite u specijalnoj emisiji na TV Pink i Pink.rs.

Medvedev u glavni grad Srbije dolazi povodom 75 - godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetkom ratu. Prilikom posete, Medvedev  će razgovarati sa našim državnim vrhom, prisustvovati Prikazu sposobnosti Vojske Srbije "Sloboda 2019", govoriti u parlamentu, položiti vence na spomenik "Smrt fašizmu, sloboda narodu" na Kalemegdanu.

Foto: TvPink Printscreen

Foto: TvPink Printscreen

Pukovnik dr Slavko Rakić sekror za materijalne resurse Ministarstva odbrane kazao je za Pink da će danas biti predstavljeni svi kapaciteti Vojske Srbije.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Kosovo je aktuelno pitanje i svet i region, i to sa razlogom kazao je Vladisav Jovanović bivši ministar spoljnih poslova za Pink. Kako je kazao, poseta Medvedva je važna upravo i za raspetljavanje kosovskog čvora.

Foto: TvPink Printscreen

- Mi moramo da težimo našem suverenitetu i teritorijalnom integritetu. Neki žele da vrše pritisak i na Rusiju po ovom pitanju, ujedno i na nas da posustanemo – kazao je Jovanović.

- Sankcije protiv neke velike zemlje ne mogu biti uspešne. Zato je važno što Srbija nikada nije želela da uvodi sankcije Ruisji  – dodao je.

Rakić je rekao je danas prikazan samo deo onoga što Vojska Srbije poseduje.

- Akcenat je bio dat na sredstvo oružane opreme. Nisu prikazani svi kapaciteti. Nova visokomobilna vozila Lazar i Miloš su takođe prikazani danas, kao i novi set iz naoružanog programa gde je nova streljačka municija i sve je to proizvod vojne sruke i još dosta toga – kazao je Rakić, dodavši da se do karaj godine očekuje još naoružanja.

- Imate mogućnost da iz dovoljno bezbednog mesta upravljate bezbedno i da uzvratite neprijatelju, da izviđa – objasnio je Rakić opremu Vojsku Srbije.

Foto: TvPink Printscreen

Foto: TvPink Printscreen

Jovanović kaže da je snaga koja je prikazana je preventivnog karaktera, a ne za napad.

- To ojačava i naš patriotski duh, jer osećamo da nismo bez sredstva za odbranu i da smo bezbedni – doda je on.

Nemanja Starović istoričar kaže da je važno da se ne zaboravi da je Srbija vojno neutralna država.

- Srbija svoje sposobnosti može da razvija sa svima, jer je neutralna. Videli smo sredstva koje dobijamo kroz vojno-tehničkom saradnjom i sa Rusijom, ali i Kinom, ali i nešto što je naša proizvodnja- kazao je Starović.

#Dimitrij Medvedev

'