AKTUELNO

Prikaz sposobnosti Vojske srbije "Sloboda 2019" na vojnom aerodromu "Pukovnik pilot Milenko Pavlović" u Batajnici izvoden je danas povodom obeležavanja 75. godišnice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Rusije Dmitrija Medvedeva, koji boravi u zvaničnoj poseti našoj zemlji.

Dolazak ruskog premijera i srpskog predsednika na prikaz 'Sloboda 2019" prati veliki broj novinara, domaćih i ruskih, i zvanica iz javnog života. Na aerodromu su postavljena tri helikoptera Mi-17 i jedan "Erbasov" H-145M, kao i tenk T-72.

Vučić i Medvedev prošli su crvenim tepihom koji je postavljen do bine, odakle su pratili vežbu, a pored crvenog tepiha postavljena je i Garda Vojske Srbije.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Posle intoniranja himne Srbije, počeo je prikaz na vojnom aerodromu "Pukovnik pilot Milenko Pavlović".

Foto: TvPink Printscreen

Prikazu vojne vežbe prisustvovali su srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica srpskog parlamenta Maja Gojković, premijerka Ana Brnabić, ministri u Vladi Srbije, poslanici, direktor BIA Bratislav Gašić, predstavnici Skupštine grada Beograda.

Na prikazu se moglo videti savremeno naoružanje i vojna oprema Srbije ali Ruske Federacije, koju je dobila srpska vojska. Prikaz je sadržao dve celine - dinamički deo i defile jedinica.

Foto: TvPink Printscreen

U dinamičkom delu prikaza predstavljene su sposobnosti dela jedinice specijalne brigade i kopnene vojske naoružane i opremljene najsavremenijim naoružanjem i opremom po projektu "1500 +" i doniranim sredstvima iz RF, kao i spobosnosti jedinica ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane.

Foto: TvPink Printscreen

On je sadržao prepad na teroriste u objektima infrastrukture, uništavanje terorističke grupe upadom u objekte, borbeno traganje i spasavanje, vazduhoplovna vatrena podrška jedinicama kopnene vojske, prikaz operativnih sposobnosti lovačke avijacije.

Foto: TvPink Printscreen

Nakon dinamičkog dela, nastupio je pešadijski i motorizovani ešalon koji nadleće vazduhoplovni ešelon.

Na prikazu je angažovano više od 2.400 pripadnika MUP i VJ, preko 100 borbenih i neborbenih vozila i borbenih sistema i preko 25 vazduhoplova.

Foto: TvPink Printscreen

Defile jedinica podrazumeva pešadijski, motorizovani i vazduhoplovni ešelon. Nakon toga usledilo je postrojavanje jedinica i ocena prikaza od strane predsednika Srbije.

Foto: TvPink Printscreen

U prikazu učestvuju i avioni MIG 29 i helikopter H - 145 M, helikopter Gama, Super galeb g4, Orao... Od borbenih vozila učestvovaće Lazar-3, HMMW V borbeno vozilo, Nora, Miloš. Od naoružanja RF učestvuju helikipter Mi-35, tenk T-72.

Foto: TvPink Printscreen

#Vojska

'