AKTUELNO

Cilj Grada Beograda je da u naredne četiri godine svaka prigradska opština ima jednu veliku fabriku, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić u naselju Velika Krsna kod Mladenovca, gde je sa meštanima razgovarao o infrastrukturnim problemima, novim investicijama, otvaranju novih radnih mesta.

Vesić je kazao da su prigradske opštine godinama bile zapostavljene, ali da su u poslednjih pet godina u njima značajno uvećana ulaganja, dok je u istom periodu u pojedinim opštinama, poput Mladenovca, budžet skoro udvostručen.

- Opština Mladenovac će u sledećoj godini imati budžet od skoro milijardu dinara, dok je pre pet godina budžet iznosio oko 520 miliona dinara. To znači da Grad finansijski bolje stoji, da ima više novca za građane Mladenovca i drugih naselja u toj opštini tako da će mnogi problemi konačno moći da se rešavaju - naveo je Vesić.

Za njega je, kaže, dobra samo ona politika koja donosi boljitak za sve građane koji, bez obzira da li žive na Vračaru ili u Velikoj Krsni, treba da imaju prevoz, puteve, vodu, kanalizaciju, škole, vrtiće.

Podsetio je da trećina prestonice nema kanalizaciju i dodao da je potrebno milijardu evra da se reši taj problem navodeći da će Beograd sredstva za taj projekat dobiti kroz nacionalni investicioni plan.

- Do sada niko nije hteo da se time bavi, jer taj problem interesuje samo one koji nemaju kanalizaciju. Na tome se skupljaju veliki politički poeni, ali mi ćemo uraditi kanalizaciju - rekao je Vesić.

Cilj sadašnje gradske vlasti je da u naredne četiri godine svaka prigradska opština ima jednu veliku fabriku, rekao je zamenik gradonačelnika i dodao da je u planu otvaranje dve fabrike u Mladenovcu koje će zaposliti oko 1500 radnika.

- Nadam se da ćemo uskoro naći partnera za 'Keramiku', a radimo na tome da dovedemo i grinfild investicije jer moramo da obezbedimo nova radna mesta. U Obrenovac smo doveli 'Mei Tu' i u Obrenovcu nema nezaposlenih, osim onih koji neće da rade - kazao je Vesić.

Istakao je da je i budžet grada Beograda znatno uvećan u poslednjih pet godina i da iznosi 1,13 milijardi evra, dok je 2014. godine budžet prestonice iznosio 565 miliona evra, a dug od 1,2 milijarde evra.

- U 2020. imaćemo blizu 1,2 milijarde evra, odnosno duplo više nego 2014. godine. Zaduženje grada danas iznosi oko 40 odsto od ukupnog budžeta, a pre pet godina bilo je skoro duplo više. To govori zašto Mladenovac može da ima više para i zašto Beograd može da rešava probleme koje dosad nije mogao - naveo je Vesić.

Ocenio je da je za razvoj Beograda i cele Srbije važno da postoji i da se sprovodi jedna politika.

- Sve što radimo, ne bismo uspeli da nemamo istu vlast na svim nivoima, od predsednika države, do Vlade Srbije, Grada i opština. Važno da imamo jednu politiku usmerenu ka dovođenu investicija i otvaranju novih radnih mesta - poručio je zamenik gradonačelnika uz ocenu da Srbija jedino tako može da opstane i da više ne sme da gubi vreme, resurse i ljude.

Ukazao je na značaj politike koju vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je, istakao je Vesić, u proteklih pet godina doveo skoro 200 fabrika u našu zemlju u kojima danas radi oko 200.000 građana.

Ocenio je i da su pred našom zemljom teški dani jer se, kako je primetio, pitanje Kosova i Metohije sve više ''usložnjava'', a pritisci na Srbiju i predsednika Vučića postaju sve veći.

- Niko ne voli što Srbija danas vodi svoju politiku i što je predsednik Vučić uspeo da ubedi svet da bez Srbije nema rešenja za KiM. Rešavanje kosovskog pitanja je važno zbog stabilnosti i investicija. Zato moramo biti jedinstveni, da bismo se izborili za ono što je naše na KiM, al i da bismo opstali i dovodili investitore - naveo je Vesić.

U razgovoru sa zamenikom gradonačelnika, meštani Velike Krsne su ukazali na problem sa gradskim prevozom i predložili da preduzeće ''Lasta'' uspostavi direktnu autobusku liniju do Beograda, bez presedanja u Mladenovcu.

Vesić je kazao da će taj predlog biti razmotren, ali da će biti uzeta u obzir i situacija u kojoj se trenutno nalazi preduzeće ''Lasta''.

- Autobuski prevoz nije dovoljan i to je jedan od razloga što smo produžili BG voz do Mladenovca. Sadašnjih pet polazaka nije dovoljno, ali ćemo ih povećati čim se završi rekonstrukcija pruge - rekao je Vesić i dodao da će 500 miliona evra biti uloženo u BG voz koji će saobraćati i do Sopota, Barajeva, Lazarevca.

Meštane Velike Krsne je zanimalo kada će biti završena poslednja faza vodovoda i kada će sve ulice u tom naselju dobiti vodu, a rečeno im je da je za završetak vodovodne mreže potrebno 26 miliona dinara i da će radovi u preostalih sedam ulica početi u januaru 2020.godine.

Vesić je kazao da se aktivno radi i na vodovodu Makiš - Mladenovac i da je u planu da najkasnije do 2023. godine Mladenovac i okolna mesta dobiju gradsku vodu i stabilno vodosnabdevanje.

Predsednik opštine Mladenovac Vladan Glišić rekao je da je bivša vlast u toj opštini ostavila 500 miliona dinara duga i kredit od tri miliona evra, koji je u međuvremenu isplaćen, kao i probleme sa putevima, javnom rasvetom, neisplaćenim platama u javnim preduzećima.

- Za ove četiri godine se mnogo toga promenilo. Naša javna preduzeća su sada pozitivna i ostvaruju profit iz kojeg finansiraju svoje investicije. Imamo oko 1000 zaposlenih više nego pre četiri godine, iako nije bilo nijedene investicije, što znači da su stvoreni bolji uslovi za naše privrednike - rekao je Glišić.

#Goran Vesić

'