AKTUELNO

Drugi čovek Rusije stiže u Beograd povodom obeležavanja 75. godišnjice oslobođenja Beograda, 20. oktobra 1944. Tokom posete predsednika ruske vlade biće potpisano više sporazuma i memoranduma.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev će tokom jednodnevne posete Srbiji, u subotu, razgovarati sa našim državnim vrhom, prisustvovati Prikazu sposobnosti Vojske Srbije "Sloboda 2019.", govoriti u parlamentu, položiti vence na spomenik "Smrt fašizmu, sloboda narodu", na Kalemegdanu i imati još niz aktivnosti.

Drugi čovek Rusije stiže u Beograd povodom obeležavanja 75. godišnjice oslobođenja Beograda, 20. oktobra 1944.

Tokom posete predsednika ruske vlade biće potpisano više sporazuma i memoranduma. Među važnijima je onaj o saradnji u izgradnji centra za nuklearnu nauku, tehnologije i inovacije na teritoriji Srbije.

Modernizacija železnice

Kako prenose mediji, vlade Rusije i Srbije potpisaće sigurno pet sporazuma i memoranduma, uključujući i onaj sporazum o saradnji u izgradnji centra za nuklearnu nauku, tehnologije i inovacije na teritoriji Srbije, a postoji mogućnost da bude potpisano još pet sporazuma ukoliko se na vreme završe procedure.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

- Neki od tih sporazuma su i onaj o odobrenju državnog izvoznog kredita Vladi Srbije, kao i sporazum o zajedničkoj realizaciji projekta modernizacije železničke pruge Beograd - Vrbnica - granica s Crnom Gorom (Bar), deonica Valjevo - granica s Crnom Gorom između Srbije i otvorenog akcionarskog društva „Ruske železnice“ - navodi izvor Kurira.

Kada je reč o sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Medvedeva, očekuje se da će centralna tema razgovora biti Kosovo, tj. da će Moskva potvrditi čvrstu podršku očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije.

Živadin Jovanović, bivši šef diplomatije SRJ, kaže da ova poseta nije protokolarna, već strateški značajna, jer dolazi u uslovima zategnutih odnosa i povećanog pritiska Zapada na Srbiju.

- Rusija će ovom posetom ojačati podršku Srbiji. Verujem da će Medvedev preneti poruku da Rusija želi da učestvuje u rešavanju problema Kosova - kaže Jovanović za Kurir, i dodaje:

- Pozicija Rusije o Kosovu je državna i strateška, ona se ne menja. Rusija će podržati rešenje za budući status koji je u skladu sa Rezolucijom 1244 i Ustavom Srbije. To su i ruski interesi. Rusija, kao velika sila, ima interesa da se nađe održivo rešenje.

#Aleksandar Vučić

'