AKTUELNO

Turska je pristala na petodnevno primirje na severoistoku Sirije, kako bi dozvolila kurdskim snagama da se povuku, nakon čega će operacija "izvor mira" u potpunosti biti obustavljena, saopštio je danas potpredsednik SAD Majk Pens nakon četvorosatnog razgovora sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u Ankari.

Američki predsednik Donald Tramp zahvalio je na Tviteru turskom kolegi, ističući da iz Ankare stiže sjajna vest i da će biti spaseni milioni života.

Pens je izjavio da je povlačenje kurdskih Narodnih zaštitnih snaga već u toku i da SAD rade na tome da se one pomere izvan područja od 32 kilometra od granice sa Turskom.

On je izrazio očekivanje da će SAD zadržati jake veze sa Kurdima u Siriji.

Pens je rekao i da su SAD uvek podržavale "zonu bezbednosti" na severu Sirije, koja je bila proklamovani cilj turske ofanzive.

Foto: Tanjug AP/Presidential Press Service

Dodao je da je predsednik Tramp pristao da nakon primene sporazuma ukine ekonomske sankcije koje je uveo posle početka ofanzive i da ne uvodi nove.

- Razgovarao sam sa Trampom koji je veoma zahvalan zbog postizanja sporazuma o prekidu vatre - rekao je Pens.

Američki potpredsednik je najavio da će SAD raditi zajedno sa Turskom na primeni sporazuma i odao da SAD neće imati svoje trupe u regionu.

#Donald Tramp

#Majk Pens

#Redžep Tajip Erdogan

'