AKTUELNO

Bliže se izbori u Sjedinjenim Američkim Državama, a spoljna politika Donalda Trampa niže poraze - od Venecuele, Irana, pa sve do novonastalog problema u Turskoj. Kako su ovo komplikovana pitanja, američka administracija razrešiće problem Kosova, smatrajući ga više jednostavnim, i prikazujući ga svojoj javnosti kao veliku pobedu i uspeh spoljne politike, ocenjuju sagovornici TV Pink.

Govoreći o aktuelnoj situaciji na Kosovu, Luka Mičeta, novinar i pisac, ocenjuje da Albanci na Kosovu ulaze u fazu u kojoj smo mi bili pre i za vreme Slobodana Miloševića, odnosno više centara moći im skreće pažnju na to da je neophodno da vrate carine i omoguće Srbima na Kosovu pristojan život i demokratske uslove.

- Oni to odbijaju, ruše groblja, rade ovo i ono, a sada se menja i vlada i pitanje je šta će tek biti. Čini mi se da Amerikancima treba neki prostor za brz pronalazak rešenja, kako bi ga u američkoj javnosti predstavili kao uspeh američke spoljne politike, pa i Trampov uspeh. Očekujem da u skoroj budućnosti možemo imati neko rešenje, nadam se ne toliko nepovoljno po nas, ali verujem iznenađujuće i koje će podrazumevati neku razmenu – kaže Mičeta za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Govoreći o uticaju Amerike na zapadnom Balkanu, podseća da je u junu Komitet za spoljnu politiku SAD saopštio da Amerika nije dovoljno angažovana na ovim prostorima, pa je u septembru Tramp lično postavio Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine.

Kada je reč o zanemarivanju uloge Albanije, Žarko Rakić, glavni i odgovorni urednik "Politike", kaže da rivalitet Tirane i Prištine postoji od postojanja ideje ujedinjenja albanskog naroda, a sve zbog pitanja gde bi trebalo smestiti centar, odnosno maticu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Očigledno da ova borba i dalje traje i na dugom je štapu – kaže Rakić. Govoreći o ulozi Amerike podseća da je ona kroz istoriju podrazumevala ucene, pritiske i primenu sile, pa je nerealno očekivati da će američko rukovodstvo promeniti stav i početi da nudi “šargarepe”.

- Mislim da će nastaviti da nameću svoja rešenja, a da li će nama to biti po volji i da li ćemo pružiti otpor, to je pitanje za našu diplomatiju. Očigledno je svakako da im se žuri da se pitanje Kosova reši – kaže Rakić.

Ceo razgovor sa sagovornicima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Donald Tramp

#Novo jutro

'